Предшколска установа из Кањиже шири услуге дневног боравка по селима

Родитељи деце предшколског узраста из Малих Пијаца и Орома са овим захтевом су се обратили локалној самоуправи и њихова иницијатива је ту наишла на подршку.
Deca u dnevnom boravku vrtića „Bela rada” u Malim Pijacama  Foto: M. Mitrović
Фото: Деца у дневном боравку вртића „Бела рада” у Малим Пијацама Фото: М. Митровић

КАЊИЖА: Предшколска установа „Наши бисери“ из Кањиже која збрињава 560 малишана уз подршку локалне самоуправе увела је нову услугу дневног боравка у дечијим вртићима „Бела рада” у Малим Пијацама и „Лилипут” Орому, који сада обухвата преко 30 деце и има могућности да се број деце повећа. Дневни боравак за децу старију од три године у овим местима функционише од 2. новембра, а од раније је устаљен у Кањижи, Хоргошу и Мартоношу.

Родитељи деце предшколског узраста из Малих Пијаца и Орома са овим захтевом су се обратили локалној самоуправи и њихова иницијатива је ту наишла на подршку. Председник кањишке општине Роберт Фејстамер, приликом обиласка вртића у Малим Пијацама изјавио је да је локална самоуправа свакако желела да настави програм који се односи на подршку породицама и уопштено добробит породица, па је зато проширена услуга дневног боравка деце у  вртићима у Орому и у Малим Пијацама. Према његовим речима, та услуга буквално даје родитељима могућност да слободно раде свој посао и да знају да су им деца на добром месту, односно даје им сигурност и у овим условима пандемије, да су им деца збринута док они раде. 

Локалну самоуправу је ово проширење услуга вртићима коштало неколико милиона динара, пре свега за куповину кревета, а требало је да се ангажује и додатно особље, јер у односу на полудневни боравак који је до 12,30  дневни боравак деце подразумева обезбеђење исхране која подразумева доручка, ужине и ручка, као и дужи боравак до 15,30 сати. Цена дневног боравка у вртићима ПУ „Наши бисери” иста је за подручје целе општине и износи 4.300 динара, док полудневни боравак стаје 1.650 динара.

Месна заједница у Малим Пијацама ће годину дана сносити разлику у трошку, тако да родитељи неће имати повећан издатак у односу на досадашњи издатак за полудневни боравак, док ће родитељи у Орому плаћати трошкове дневног боравка 4.300 динара.

Директорка ПУ „Наши бисери” Ибоља Веселинов каже да се отварањем дневног боравка помаже родитељима. У Малим Пијацама у дневном боравку је сада 18 деце, али још има места.

- Месна заједница Мале Пијаце је одлучила да ће годину дана помоћи запосленим родитељима, а одлучили су се да децу збрину у дневном боравку, да не морају платити разлику у цени полудневног и дневног боравка, него ће тај део платити месна заједница.  

Захвални смо локалној самоуправи општине Кањижа која је обезбедила сва средства која су била потрбено за отварање дневног боравка, као и месним заједницама Малих Пијаца и Орома које су такође помогле да се ово оствари - каже Ибоља Веселинов.      

  М. Митровић

Пројекат „Фокус на Кањижу” реализује „Дунав Продукција” а суфинансира Општина Кањижа. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести