Престоница наиве привукла госте из 56 земаља

КОВАЧИЦА: Туристички посленици општине Ковачица представили су се на међународном сајму туризма „Словакиатоур” у Братислави, где су имали штанд у оквиру наступа Туристичке организације Војводине.
д
Фото: Dnevnik.rs

Директорка ТОО Ковачица Драгана Латовљев наглашава да је циљ наступа квалитетна презентација целокупне туристичке понуде општине  и успостављање контаката са словачким туроператерима, како би се привукао још већи број туриста из Словачке. С обзиром на националну структуру ковачичке општине, где је у значајној мери заступљена словачка мањина, велика је у заступљеност гостију из Словачке.

На четвородевеном сајму у Братислави боравила је и директорка Галерије наивне уметности Ковачице Ана Жолнај Барца. Ковачица слови за престоницу наиве, па је акценат стављен на Галерију наивне уметности, Спомен дом Мартина Јонаша и Туристичко пословни рекреативни центар „Релакс”, затим, Завичајни комплекс „Михајло Пупин” у Идвору, али ту су Дебељачка језера и чувени вашар у Дебељачи. Галерија наивне уметности лане је забележила 23.000, а комплекс у Идвору 10.000 посетилаца, а знатно су били попуњенији капацитети у приватном смештају и „Релаксу”.

Након представљања на највећој туристичкој приредби у Словачкој, Ковачица ће своју понуду показати крајем фебруара на међународном сајму туризма у Београду, а планирају се и наступи у Мађарској и Румунији.

- Имамо изузетно велику и разноврсну туристичку понуду за коју потенцијалне посетиоце можемо да заинтересујемо. Могу да се похвалим да имамо изузетно занимљиве манифестације, јер су код нас у службеној употреби четири језика, па припадници свих националних заједница са ових простора, Срби, Словаци, Румуни и Мађари, желе да покажу своју културу и традицију - наглашава Драгана Латовљев.

Манифестације се нижу из месеца у месец, а прошле године је рецимо највећи број гостију из Словачке у Ковачици боравио у јуну када је организовано међународно такмичење у кувању и једењу бринзових кнедли. Локалне оквире одавно су превазишли фијакеријада у Црепаји, „Гулашијада” у Дебељачи, „Банатска бостанијада” у Идвору, више приредби у Уздину, Падини и другим местима.

- Број туриста је повећан. Долазе нам туристи из Јапана, Америке и земаља из окружења, па смо у току прошле године у Ковачици и Идвору  имали посетиоце из чак 56 земаља. Нисмо далеко од Београда и то нам је велика предност у привлачењу туриста - истиче Драгана Латовљев.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести