Проширене мере за покушај вантелесне оплодње у Митровици

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Град Сремска Митровица је увео нове мере за подстицај наталитета, те у овој години више парова може да конкурише за покушај вантелесне оплодње.
sremska mitrovica, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Сремска Митровица, фото: Дневник/Јелена Ивановић

Начелник за здравствену и социјалну заштиту Града Сремска Митровица Војислав Мирнић каже за „Дневник” да је новим мерама о вантелесној оплодњи у њиховој општини проширена старосна граница и на жене старије од 45 година, али и на број покушаја.

- Сада и после трећег покушаја, парови могу и даље да конкуришу уколико не прођу код РФЗО, али се суфинансира и хомологена оплодња мушких и женских ћелија, односно замрзнутих репродуктивних ћелија - каже Мирнић и додаје да у буyету имају спремних 500.000 динара за пет парова, али уколико буде било потребе, биће опредељено и више новца за ову намену.

Град Сремска Митровица суфинансира покушај вантелесне оплодње у износу од 100.000 динара, а прошле године су ову могућност искористила три брачна пара. Град практично само помаже паровима, јер један покушај вантелесне оплодње, иначе, кошта 360.000 динара.

Имамо наговештај да ће ове године више парова конкурисати, јер су већ сада три брачна пара долазила да се распитају о могућностима конкурса у фебруару, што је лепа вест- каже Мирнић и додаје да ће у том случају више средства опредилити за ову намену.

Град је и ове године у буyету определио 10 милиона динара за прворођене бебе, што значи 30.000 динара подршке родитељима. Подстицаји се, међутим, не дају за друго или треће дете.

На подручју Града Сремска Митровица годишње се роди око 300 беба, а паровима се помаже индиректним мерама.

-У буyету опредељујемо средства за стамбено збрињавање избеглица, али и младих брачних парова којима смо прошле године доделили и куће. У току је градња стамбене зграде која ће имати 40 станова за социјално становање- каже Мирнић.

Он додаје да ће Закон о финансијској подршци породица са децом ступити на снагу 1. јуна, те ће тада и они размотрити које нове мере увести, како се не би подударале. У сваком случају, додаје Мирнић, подржаће семере у циљу пораста наталитета.

М. Стакић

EUR/RSD 118.3414
Најновије вести