Семинар  о очувању идентитета и фолклорног наслеђа у Врбасу

ВРБАС: Семинар за руководиоце фолклорних ансамбала, у организацији Савеза аматера Војводине, одржаће се од 10. до 16. фебруара у Врбасу. 
Nastup foklornog ansambla Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Савез већ 40 година организује стручни семинар с циљем истраживања, документовања и трајног чувања етномузиколошке грађе, али и проширивања знања руководилаца фолклорних друштава, стручног оспособљавања кадрова за вођење ансамбала.

„Савез се труди да успостави нове вредносе стандарде у области народне уметности, борећи се против естрадизације фолклорног стваралаштва“, каже Саво Мучибабић, у име Савеза аматера Војводине. „Осим целокупног простора Србије усмерени смо и на области изван Србије на којима вековима живи српски народ, посебно на подручја одакле је стицајем историјских околности морао да се исели. Наша одговорност је тим већа када је у питању очување њиховог идентитета и фолклорног наслеђа.“

Семинар ће овај пут обрадити српске игре из Гламоча (Свето Качар са сарадницима), игре из Лесковца и околине (Љубомир Вујчин), игре из Бруса и околине (Дајана Костић), игре из Краљева и околине ( Игор Гудић) и буњевачке игре из Сомбора (Мајда Никачев).

Музичко записивање (нотификацију), стилове певања и документовање ради мр Гордана Рогановић, кореолог и Миленко Мартић, етнолог. Посебна пажња приликом истраживања и на семинару посвећује се карактеристикама народне ношње, како се она облачи и која ношња иде уз које прилике. На семинару присуствује велики број уметничких руководилаца из Србије и десетак из дијаспоре. Сваки полазник семинара добија ДВД са обрађеном грађом, скрипту са описима и нотним материјалом и присуствује демонстрацији обрађене грађе.

Биће одржан и семинар о старим српским инструментима, као и семинар за корепетиторе – аранжере.

В. Х.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести