Зрењанински пољочувари скинули кукуруз са 90 узурпираних хектара

КЛЕК: Пољочуварска служба Града Зрењанина извела је још једну успешну акцију, пошто је прексиноћ у Клеку завршена кампања скидања усева са узурпираног државног земљишта.
1
Фото: Уз доста опструкције и претњи пољочувари откривају бројне злоупотребе 

-У ноћи између недеље и понедељка обран је и последњи клип кукуруза са 90 хектара државне земље која је била узурпирана. Такође је покошено и десет хектара под сунцокретом. Род је био енормно добар и по некој процени само са парцела у Клеку државна каса приходоваће десетак милиона динара. Пољочуварска служба Града Зрењанина, иначе, ове године изузетно је успешна у откривању узурпираног државног земљишта, а потом и у обезбеђивању усева – каже за „Дневник“ њен координатор Бранислав Лазић.

Он напомиње да је откривено 500 хектара државне земље коју су узурпирали појединци. Одмах је реаговано на тај начин што је случај пријављен надлежнима, а пољочувари су њиве обезбеђивали даноноћно, све до момента бербе. Посао је готово завршен, а остало је још 40 хектара под кукурузом у Книћанину.

Откривено 500 хектара државне земље коју су узурпирали појединци, а усеви су чувани даноноћно до бербе. Преостало је да се скине још 40 хектара под кукурузом у Книћанину.

- Имамо велику подршку пољопривредника. Они нам пријављују бројне случајеве злоупотреба, па тако има назнака да узурпиране земље има још, и то у зрењанинском атару, али и у Клеку, Лазареву и неким другим местима. Нашу акцију подржали су и Министарство пољопривреде и Кабинет председника Србије. Али, има и много опструкције, и све говори да је било много злоупотреба. Због тога ћемо тражити да државни органи расветле ове случајеве до краја, јер је у питању велика материјална штета – напомиње Лазић.

Посебно истиче да су пољочувари и он изложени озбиљним претњама и да су о свему обавештени надлежни органи.

-Свих 36 пољочувара поднело је огроман терет, нарочито они који су више од два месеца били ангажовани на обезбеђењу усева. Некима је прећено, а ја добијам анонимне претње путем мобилног телефона. То нас неће спречити да савесно обављамо свој посао – закључује Бранислав Лазић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести