Још у четвртак пријаве за пријемне за специјализована одељења

БЕОГРАД: Централизовано онлајн пријављивање ученика за пријемни испит за специјализована одељења гимназија и уметничких школа завршава се сутра, 21. маја, подсећају из Министарства просвете.
Karlovačka gimnazija Foto: Dnevnik.rs
Фото: Фото: Дневник.рс

У оквиру реформе гимназијског образовања коју спроводи Министарство, просвете, науке и технолошког развоја од школске 2020/2021. године ученици ће моћи, по први пут, да похађају и специјализована одељења за сценску и аудио визуелну уметност, географију и историју, као и спортска одељења у гимназијама у Србији.

Одељења за ученике са посебним способностима за сценску и аудио визуелну уметност имаће: Гимназија „Лаза Костић“ у Новом Саду, Филолошка гимназија у Београду, затим Друга крагујевачка гимназија и Гимназија у Крушевцу.

По завршетку овог смера, ученици ће бити добро припремљени за наставак високог образовања - студирање на различитим одсецима уметничких факултета, али им неће бити ускраћена проходност и на студијске програме из сродних или сасвим других области, наводи се у саопштењу министарства.

Број ученика, као и у осталим специјализованим гимназијским одељењима је 20. Већи део наставе уметничких предмета одвија се у групама са по максимално 10 ученика.

Подела одељења на групе омогућава бољи квалитет рада, а самим тим и боља постигнућа ученика.

Пријемни испит за специјализована одељења за сценску и аудио визуелну уметност коју обухвате тест из опште културе полаже се 10. јуна у 12 часова.

Одељења за надарене ученике за географију и историју имаће гимназије: Гимназија „Вељко Петровић“, Сомбор, Карловачка гимназија (Сремски Карловци), Девета гимназија „Михаило Петровић Алас“( Београд), Пета београдска гимназија и Прва нишка гимназија „Стеван Сремац“.

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за географију и историју биће одржан 11. јуна.

Ученици који се определе за специјализовано одељење за географију и историју полагаће пријемни из географије или историје, а могу полагати и оба теста при чему ће се у обзир узимати боље урађени тест.

Тест из географије ће се полагати од 10 до 12 часова, а из историје од 14 до 16 часова.

Пријављивање ученика за Спортску гимназију у Београду и спортских одељења при гимназијама у Србији је 8. и 9. јуна.

Одељење за ученике са посебним способностима за спорт, осим у Спортској гимназији у Београду биће у још шест гимназија у Србији.

То су Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад, Митровачка гимназија, из Сремске Митровице, Ужичка гимназија, Гимназија за талентоване ученике „Деже Костолањи“ из Суботице (на мађарском језику), Гимназија у Новом Пазару и „Девети мај“ у Нишу.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести