Амерички милијардер у Београду: Радницима потребно хумано вођство

БЕОГРАД: Амерички бизнисмен Боб Чепмен чија је компанија процењена на 2, 5 милијарде долара купила 60 досто чачанске Стаџ технологиес, одржао је данас у Београду предавање о значају промене односа према запосленима, уз подсећање да 74 одсто људи сматра да је посао главни извор стреса.
1
Фото: Tanjug

Чепмен који је творац концепта „хуманог лидерства" рекао је да 80 одсто људи каже да их више од новца радује добар посао, односно добри услови рада, а то је како каже оправдано када се зна да многи имају добре дипломе, зарађују много, а нису срећни.

Из тог, разлога, како се на предавању на Економском факултету могло чути, 65 одсто запослених више би волело да види да им је шеф добио отказ него да добије повишицу.

Амерички визионар рекао је да истраживања показују да највећи број људи напушта посао јер је незадовољно радним условима и надређенима који не маре за њих.

Већина радника не може да оствари свој пуни потенцијал, да се осети задовољно, да развија таленте и нове вештине, због чега је важно, сматра Чепмен, да се традиционална пракса управљања замени лидерством које подразумева бригу о запосленима, за разлику од менаџмента окренутог профиту.

Модел "хуманог вођства" о ком је данас причао студентима, Чепмен је применио у својој компанији Баррy-Њехмиллер која је лидер у индустрији паковања, инжењерства и ИТ консалтинга, а која је од осамдесетих година порасла са 20 милиона на 2,5 милијарде долара.

На предавању је рекао да као резултат старог начина управљања и односа према радницима седам од њих 10 каже да није задовољно послом и због чега кући одлазе несрећни.

"Уништени бракови и породице резултат су незадовољства бројних људи који са посла својим кућама одлазе са осећајем да раде за менаџере који не маре за њих", рекао је он.

Чепмен, мотивациони говорник, своје идеје које прихвата све више људи широм света, преточио је у књигу "Сви су важни" (Еверyбодy Маттерс) у којој наводи значај лидерства фокусираног на људе, где се сви чланови тима осећају вредним, и где постоји правило да се сваком запосленом, а, како каже, сваки од њих током дана уради нешто добро, мало или велико, изричу речи хвале.

Чепменова компанија Баррy-Њехмиллер, која има стотинак фирми широм света, постала је јесенас власник 60 одсто пакета фирме Стаџ Тећнологиес из Коњевића, предграђа Чачка.

Пре предавања Чепмен је обишао ту српску компанију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести