Турска лира снажно пала према долару

ЛОНДОН: Турска лира је пала данас на рекордно низак ниво према долару након што је председник Реџеп Тајип Ердоган током викенда изненадио инвеститоре сменом гувернера централне банке Наџија Агбала и именовањем на ту функцију Сахапа Кавчиоглуа, критичара високих каматних стопа.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

На валутним берзама у Азији, лира се трговала јутрос по курсу од 8,10 лира за долар, што је пад од 11 процената у односу на ниво на затварању у петак. У једном тренутку током трговања је чак била у паду за 14,9 посто, на 8,4850 лира за долар, приближивши се историјском минимуму од 8,5800, извештава Ројтерс.

Забринутост да ће дешавања с турском лиром изазвати поремећаје на другим финансијским тржиштима одразила се на јачање америчког долара, валуте коју инвеститори сматрају сигурним уточиштем.

Јапански јен је забележио раст према евру, аустралијском и новозеландском долару услед спекулација да ће појединачни јапански инвеститори који су недавно куповали лиру по вишем курсу бити принуђени да смање губитке и затворе своје позиције.

Долар је регистровао незнатно кретање према јену и трговао се на нивоу од 108,89 јена, а истовремено је ојачао према британској фунти на 1,3833 долара.

Евро се благо спустио према америчкој валути на 1,1885 долара.

Пад апетита за ризиком извршио је притисак на аустралијски долар, који је пао на 0,7725 америчких долара. Новозеландски долар је такође благо ослабио на 0,7153 америчких долара.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести