Цигла гради посао за 60 људи

Пробни рад у циглани у Инђији је у току, а рад „пуном паром” најављује се за среду, 15. март. На тај начин ће Циглана Инђија после неколико година наставити рад и запослити нове раднике.

Како је за „Дневник” изјавио председник општине Инђија Владимир Гак, с аранђеловачким „Универзумом–Кубушницом” договорена је подела имовине да би се одблокирао рад циглане и да би незапослени дошли до радног места, а претходних месеци у циглани је обављен ремонт производних линија.

– С обзиром на то да циглана из разних разлога већ неколико година не ради, а Јавно предузеће „Иногас” у Инђији њен је сувласник јер има 27,6 одсто удела још по споразуму из 2006–2007. године на име дуговања тадашњег власника том предузећу, договорили смо се да се најзад уради деоба – рекао је Гак. – То значи да одвојимо оно што циглана дугује јавном предузећу, да би остатком власник могао располагати у складу са својом пословном политиком јер је то у интересу обеју страна.

Први човек инђијске општине објашњава да ће локална самоуправа остварити свој интерес јер ће у управну зграду циглане бити смештено ЈП „Комуналац” и још неко јавно предузеће.

– ЈП „Комуналац” сада плаћа кирију за своју маханизацију у Марадику. С друге стране, договор власнику циглане омогућава покретање производње, која би требало да буде једна од најсавременијих у држави и која ће отворити многа радна места. Посао за 60 радника је веома значајан за нашу општину, тим пре што је инђијска циглана била нашироко позната по квалитету и од рада у њој прехрањивао се велики број породица. Није нова инвестиција, али је напорима општинске управе и инвеститора нађено решење да производња у циглани буде поново покренута – објаснио је Гак.

Власник Циглане Инђија је „Универзум–Кубушница”, који је део „Универзум холдинга” из Аранђеловца. Након куповине циглане у Инђији, компанија је уложила два милиона евра у модернизацију процеса производње. Купљене су и роботске руке, које је домаћа фирма „ИЦМ електроник” интегрисала у погоне у Инђији. Реализацијом планираних инвестиција производни капацитет фабрике је значајно повећан, а близина железничке пруге требало је да омогући економичнији транспорт производа у све крајеве земље. Међутим, нерешени имововински односи све су зауставили.

Осим нових радних места у циглани, најављује се и отварање царинске зоне јер је стварање бољих услова за развој инвестиција један од императива општине Инђија.

Љ. Малешевић

Роботи замењују тежак раднички рад
У циглани у Инђији аутоматизован је процес транспорта сировог материјала, печења блокова, слагања блокова у вагоне, разлагање с вагона и слагање на палету. Интегрисане су две различите роботске руке. Једна има задатак да скупља сирове блокове с покретне траке и слаже их на вагон, а друга припрема испечене блокове за транспорт. Сваки од тих послова до сада је захтевао укупно двадесет људи по смени, а сваки радник је преносио по неколико тона дневно уз високе температуре. Такав рад сврставан је у категорију тешких послова и било је тешко наћи радну снагу и за једну смену, а камоли за три. Зато је аутоматизација и роботизација производних процеса била једино право решење за Циглану Инђија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести