Гуме из Руме сад гурају Швеђани и шире фабрику

Румска фабрика за производњу гума за возила „Митас” од октобра прошле године постала је део шведске компаније „Трелеборг”, али још увек у румској општини послује под истим именовом.
gume.jpg
Фото: pixabay.com

Шведска компанија „Трелеборг” основана је 1905. године и један је од најзначајнијих произвођача и лидер у сфери индустријских пнеуматика с око 100 фабрика у 40 земаља.

Иначе, Фабрика за производњу гума у Руми изграђена је 1981. године, а чешки „Митас” ју је преузео 2008. од америчке фирме „Галакси”. У „Митасу” ради око 550 радника – највише у румској општини, а судећи по најавама које стижу последњих дана, ускоро ће у тој фабрици посао наћи још њих двестотинак. Наиме, та компанија већ овог месеца почиње изградњу новог погона у Руми, а ту би посао почетком наредне године могло наћи између 100 и 200 радника.

Како за наш лист објашњава начелник Општинске управе Душан Љубишић, „Митас” планира да започне градњу новог погона, а општина је помогла да превазиђе проблеме које је на том путу имао.

"Знамо да планирају да изградњу новог погона завршене у јануару наредне године и тада ће радници доћи до посла", каже Љубишић и додаје да шведска компанија јесте преузела „Митас”, али он још увек послује под старим именом, па тек сада крећу с проширењем производње.

Број запослених у „Митасу” у протеклом периоду није промењен и поред тога што је та чешка компанија постала део шведског „Трелеборга” јер и даље око 90 одсто свих пнеуматика које произведе пласира клијентима у Европи, а у најави је и проширење на друга светска тржишта. 

Општина Рума је расписала оглас за продају грађевинског земљишта од једног хектара, 46 ари и 65 квадратних метара у делу индустријске зоне „Румен” по почетној цени од 8.505.700 динара. То грађевинско земљиште је заправо намењено за новог инвеститора који би за неколико месеци требало да дође у ту локалну самоуправу.

"Реч је о озбиљном страном инвеститору који жели да запосли између 100 и 150 радника, али на његову молбу не можемо ништа више рећи јер он инсистира на дискрецији док цео посао не буде договорен", каже Љубишић.

Љ. Малешевић 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести