Брнабић: Седам најважнијих мера за развој иновативне привреде

БЕОГРАД:  Председница Владе Србије Ана Брнабић представила је данас привредницима мере за развој иновативне привреде, међу којима је посебно поменула њих седам, за које каже да су најважније и најконкретнијем и заложила се за много директнији дијалог са приведом.
Ana Brnabić/Fonet/Slobodan Miljević
Фото: Ana Brnabić/Fonet/Slobodan Miljević

Навела је да су неке мере већ почеле да се примењују, а да ће најновија, која се односи на још већу олакашицу за запошљавање повратника из иностранства и странаца, почети да се примењује од 1. марта.

Она је представнике 710 компанија позвала да користе могућности које им нуди држава за запошљавање младих, али и за могућност да у њиховим компанијама раде и наши људи из дијаспоре и странци.Те мере ће, како је рекла, подићи и подуктивност и конкурентност привредника у Србији.

"Охрабрује што сте се одазвали у оволиком броју, јер то говори да смо на истом задатку. Надам се да је ово почетак много директнијег дијалога Владе, ПКС и привредника. Ви одлучујете и кључни сте у томе како изгледа наша економија и колико се она брзо развија", поручила је Брнабић.

Позвала је председника ПКС Марка Чадежа да оснују тело које би 24 сата, седам дана у недељи, било на располагању пирвредницима у вези са спровођењем тих мера Владе Србије.

Брнабић је рекла да се у претходне три године напорно радило са стручњацима из различитих области и професионалцима како би се установило које мере додатно могу да буду предузете, а које ће привредницима омогућити да брже развијају своје пословање, запошљавају људе, да се омогући повратак наших људи из иностранства, подигне конкурентност привреде и повежу привреда и универзитети.

Каже да је до сада пропуштено да се привредницима представе мере јер за многе, наводи, нису ни знали да су усвојене, те да ће се то у будћности променити.

Међу најновијим мерама чија примена ће почети за два дана, односно од 1. марта, рекла је да се односе на још већу олакашицу за запошљавање повратника и странаца.Навела је да је за запошљавање наших људи из дијаспоре, укључујући младе, као и странце, предвидено да плаћају 70 одсто ниже порезе и доприносе на њихове зараде током пет година, уз одређене услове.

Каже да ће то бити омогућено привреднику који запосли нашег човека из дијаспоре, уз услов да је он у иностранству био минимум две године и да га плаћа у износу три пута већем од просечне плате у Србији, односно да му је плата 217.656 динара.

Председница владе је рекла да ће 70 одсто ниже порезе и доприносе на зараде плаћати послодавац ако запосли млађе од 40 година који су отишли на школовање у иностранство, тамо провели минимум годину дана, а да им исплаћују плату од 145.104 динара.

У случају запошљавања странаца, каже Брнабић, његова плата треба да буде већа од 217.656 динара да би привредник користио пореске олакшице."Желимо да привлачимо или висококвалификоване или оне који су најпотребнији у областима где имамо дефицит у радној снази", рекла је Брнабић.

За додатну подршку овој мери, каже председница Владе, са удружењима наших људи из Лондона и Сан Франциска основана је органзиација "Тачка повратка" која ће се бавити тиме како контактирати младе људе из Србије који су у иностранству.Идеја је да се и преко сајта Инфостуд омогући оглашавање послова за њих.Очекује да ће и нова влада наставити континуирано да смањује оптерећење на зараде.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести