Девизне резерве Србије 15,56 милијарди евра

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају фебруара ове године 15,56 милијарди евра, што је за 549,3 милиона евра мање него у јанурау, саопштила је данас НБС.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 134 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају фебруара су износиле 12,94 милијарде евра и у односу на крај претходног месеца биле су ниже за 529,7 милиона евра.

На смањење бруто девизних резерви НБС утицале су активности централне банке на међубанкарском девизном тржишту у износу од 530 милиона евра, у циљу очувања стабилности на том тржишту.

Нижи ниво резерви је такође резултат нето раздужење државе по основу кредита и девизних хартија од вредности емитованих на домаћем финансијском тржишту у износу од 107,7 милиона евра, као и нето повлачење девизне обавезне резерве банака и осталих плаћања за потребе државе у укупном износу од 89,3 милиона евра.

Нето приливи у девизне резерве остварени су по основу управљања девизним резервама, донација и по другим основима, укупно 69,4 милиона евра.

Нето тржишни ефекти су у фебруару били позитивни у износу од 108,3 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у фебруару износио је 573,7 милиона евра и био је за 42,6 милиона евра већи него у претходном месецу. У прва два месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 1,1 милијарди евра.

Динар је у фебруару, као и од почетка године, благо номинално ослабио у односу на евро, за 0,1 посто. Повећана тражња за девизама резултат је наставка интензивније куповине девиза од стране увозника енергената, присутне од октобра 2021, као и појачане глобалне неизвесности услед геополитичке кризе у Украјини.

У циљу очувања релативне стабилности курса динара према евру, Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у фебруару нето продала 605 милиона евра, а од почетка године је нето продала 945 милиона евра, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести