ДРИ: Србија има велики енергетски потенцијал биомасе

БЕОГРАД: Државна ревизорска институција (ДРИ) је представила налаз по коме Србија има велики енергетски потенцијал биомасе који би, као обновљиви извор, могао бити алтернатива стандардним изворима, али се слабо употребљава.
biomasa, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Планирање је недовољно, а мање од тога је ефикасна реализација плараног, изјавио је за Танјуг председник ДРИ Душко Пејовић.

Он је навео да је ДРИ ревизијом сврсисходности по овој теми утврдила да постоје велике потенцијалне резерве и могућности у коришћењу биомасе.

Оценио је да би више биомасе која би заменила стандардне енергетске изворе утицало и на повећање енергетске безбедности у Србији.

Сви ревидирани субјекти, Министарство рударства и енергетике, Покрајински секретаријат за енергетику, градови Бор и Пирот, те општине Рума и Бајина Башта, добили су препоруке како би коришћење биомасе било масовније и ефикасније.

Сви субјекти добили су одговарајуће препоруке, а остављен им је рок да изврше своје обавезе. Министарству и Секретаријату препоручене су израда подзаконских аката путем којих би корисници и обвезници могли да боље планирању, реализују и извештавају о коришћењу биомасе као ОИЕ, рекао је он.

У овој ревизији ДРИ је уочила да Бор и Бајина Башта немају планска документа за развој.

Пироту је препоручено да настави са реализацијом активности на увођењу биомасе у производњу топлотне енергије, а Руми да изради студију о потенцијала ОИЕ за своју територију.

ДРИ је нашао да се у Апатину касни са изградњом складишта за биомасу па је Секретаријату који то финансира препоручено да обавеже корисника да приведе објекат намени.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести