Фирме „заборавиле” да уплате држави милијарде динара

Пореска управа Србије објавила је листе највећих пореских дужника – активних правних лица, фирми које су стечају и предузећа којима је одузет ПИБ због пореских дуговања.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

У врху дужника је Привредно  друштво за финансијско посредовање „Мера инвест” из Београда, које дугује 1,1 милијарду динара.

На другом месту листе 335 највећих пореских дужника, активних компанија, налази се „Магма пром” из Шапца, које дугује држави 1,04 милијарду динара, трећи је „Термол Београд” с 805,7 милиона, потом „Продексим” из Београда са 770 милиона, а следи београдски Холдинг „Комграп” с дугом већим од 548 милиона динара, објављено је на сајту Пореске управе.

Међу дужницима високо на листи су и грађевинска предузећа „Ратко Митровић” из Новог Сада с 377 милиона динара дуга, „Гранит-Пешчар” из Љига с 376 милиона, као и „Путеви Ужице” с дугом од 265 милиона.

Од предузећа у стечају у Војводини велики порески дуг имају „Борели” из Суботице – више од милијарду динара, а ту су и Индустрија пива и сокова из Вршца, „Војводинапут” и „Југоремедија” из Зрењанина...

Од  војвођанских фирми на списку дужника је АД „Новитет” из Новог Сада, који дугује за порезе близу 170 милиона динара.

У тој групи пре транзиције успешних фирми, због пореског дуговања је и Предузеће за трговину на велико и мало и спољну трговину новосадски „Стотекс”, које је упутило захтев за репрограм дуга од близу 96 милиона динара, па АД за производњу машина, обраду метала и дрвета „Мајевица” из Бачке Паланке с око 192 милиона динара дуговања. На списку дужника је и Пословни центра „Ребрача” из Сомбора с мало више од 218 милона динара дуга, затим фирма из Суботице „Солид”, која је производила обућу, а дугује око 43 милиона динара. Међу дужницима је и неколико земљорадничких задруга: у Уљми, Апатину, Сремској Каменици и Србобрану.

Међу десет највећих дужника који су у стечају су и компаније „Сартид”, ИМТ, Индустрија машина „14. октобар”, „Застава камиони”.


Банке највећи дужници

Међу највећим фирмама-дужницима који су у стечају на листи је 764 предузећа, а на првом месту је Беобанка с 33,5 милијарде динара дуга, следе Астра банка с 20 милијарди и Београдска банка с нешто више од 18 милијарди.

Најзадуженији предузетник у Србији, на списку 2.636 предузетника који је објавила Пореска управа, јесте занатско грађевинска радња СЊМ из Лапова с дугом већим од 129 милиона динара.


Од предузећа у стечају у Војводини велики порески дуг имају „Борели” из Суботице – више од милијарду динара, а ту су и Индустрија пива и сокова из Вршца, „Војводинапут” и „Југоремедија” из Зрењанина, фабрике „Кулски штофови”, „Искра” и „Крамер” из Куле, „Боровица транспорт” из Руме, „Агрожив” из Житишта, „Хипол” из Оџака, Фабрика сијалица „Тесла” из Панчева, „Арома” из Футога, Грађевинско предузеће „Будућност” и „Југоалат” из Новог Сада…

Пореска управа одузела је ПИБ предузећу „Импулс петрол” из Новог Сада због дуговања од 4.787.634.868 динара, затим новосадској фирми „Дунав група агрегати” – 827.905.666 динара, предузећу из Жабља „Албако” – 625.763.485 динара, новосадском ДОО „Гарди” за пројековање, инжењеринг, урбанистичко пројектовање и дизајн због 174.030.079 динара  дуга, Хотелско-туристичком друштву „Сајам” због мало више од 31 милион динара пореског дуга. У тој групи су и Новосадски отворени универзитет и фирма „Александрија нова” из Чуруга.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести