Ивоз хај-тек производа 15 пута већи него 2005.

У Србији натпросечно расте извоз производа високе и средње технолошке сложености, посебно хај-тек производа, чија је вредност извоза за деценију и по увећана готово 15 пута, наводи економиста Иван Николић у најновијој публикацији „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ).
tehnologija
Фото: Pixabay.com

Николић у анализи наводи да је вредност извоза производа високе технолошке сложености (хај-тек) са 77,4 милиона евра у 2005. години, прошле године достигао 1,15 милијарди евра.

Тако, каже, данас извоз производа високе и средње технолошке сложености чини тачно трећину укупног робног извоза Србије, док је пре 15 година износио свега 13,5 одсто, по чему Србија није могла да парира ни једној европској економији.

Три од 18 производа који чине хај-тек групацију генеришу 72,2 одсто њиховог извоза у 2020. години, а та три производа су ротационе електричне машине, термојонске електронске цеви и електричне машине и апарати.

Николић наводи да у Србији постоји висок степен производне концентрације у извозу хај-тек групације, док се за концентрацију у извозу производа средње технолошке сложености може рећи да је приближна просеку посматраних земаља у истраживању - Бугарске, Чешке, Немачке, Хрватске, Мађарске, Пољске, Румуније и Словеније.

Међу производима средње техничке сложености које Србија извози су опрема за дистрибуцију електричне енергије, путнички аутомобили и електрични апарати за струјна кола.

„Примера ради, Србија данас извози за око 15 одсто више производа високе и средње технолошке вредности у односу на Хрватску, док је пре само 15 година њихов извоз ових производа био петоструко већи”, наводи Николић у анализи „Нумерички приказ убрзаног технолошког реструктурирања српског робног извоза”.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести