ЈБКС: Јавни бележник Мркаљевић неоправдано оклеветан

БЕОГРАД: Јавнобележничка комора Србије (ЈБКС) оштро је синоћ осудила напад на јавног бележника из Смедерева Александра Мркаљевића и демантовала оптужбе које је на његов рачун изнела компанија "Кар го технолоџиз", да је одбио да изађе на терен.
9-notari2.jpg Foto: arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

У саопштењу достављеном медијима се наводи да је Мркаљевић грубо оклеветан, иако је свој посао обавио изузетно савесно и одговорио на захтев за изласком на терен у року од свега неколико сати по пријему захтева од младића са инвалидитетом.

Нетачни су, истичу, наводи да је Мркаљевић одбио да изађе на терен код Радована Самарџића са церебралном парализом, због чега он, како тврде, не може да прими своју прву плату.

Износећи детаље о овом случају, ЈБК наводи да је јавни бележник први пут обавештен, односно позван да изађе ван јавнобележничке канцеларије пријемом мејла у ноћи између 20. и 21. јуна. 

Јавни бележник је, кажу, у току преподнева одговорио на питање, а потом је доласком оца овог младића, око 13 сати, покренута процедура, која је и завршена изласком јавног бележника на терен у 16.45, без икаквих проблема.

ЈБКС позива грађане и медије да када год имају било какав проблем у вези са радом јавних бележника, упуте питања и примедбе Комори, која ће одговорити у најкраћем року. Истовремено, принуђени смо да и на овај начин у јавности станемо у заштиту јавних бележника који ничим нису угрозили углед ове правосудне професије, већ напротив, који јој служе на част, потпут Александра Мркаљевића.

Подсећају да се јавнобележничке исправе састављају, солемнизују или оверавају у канцеларији јавног бележничка, али је Јавнобележничким пословником предвиђено да у хитним случајевима, односно у случају оправданих разлога и неодложне потребе, на образложени захтев странке у писаној форми, јавни бележник може службену радњу обавити изван јавнобележничке канцеларије.

Према Јавнобележничком пословнику, додају, захтев странке се посебно сматра оправданим кад је закључење правног посла неопходно ради заштите права и интереса тог лица и када због старости, болести или инвалидитета странка не може да дође у канцеларију јавног бележника ни уз помоћ других лица, затим када то захтева лице које се налази на лечењу у болници или у другој установи за рехабилитацију или у установи за збрињавање и боравак старих лица, кад то захтева лице које се налази на издржавању казне затвора. Напмињу да се такође посебно оправданим сматра излазак јавног бележника на терен и ако је то корисно због већег броја подносилаца исправа чији се потписи оверавају поводом истог догађаја, или ако је то оправдано због повећаног обима посла.

У случајевима када на образложени захтев странке, јавни бележник треба да обави службену радњу изван седишта јавнобележничке канцеларије, јавни бележник је дужан да прибави дозволу Коморе, а такве захтеве Комора увек решава позитивно и у најкраћем могућем року, наводи се у саопштењу Јавнобележнчке коморе Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести