Кубик гаса за домаћинства у Србији без промене

Иако у Европи цена природног гаса иде навише, а само је од почетка септембра поскупео скоро 50 одсто, у нашој земљи промену цене овог енергента неће бити.
gasomer, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, како је недавно рекао генерални директор ЈП “Србијагас” Душан Бајатовић, Србију не очекују никакви проблеми у снабдевању гасом уочи предстојеће зимске сезона и током ње. Он је нагласио и да је још важније то што се цена гаса за домаћинства неће мењати до краја грејне сезоне, али је рекао и да ће за велике потрошаче цена бити комерцијална

И председник Скупштине удружења за гас Србије Војислав Вулетић каже да поскупљење гаса за домаћинства не треба очекивати јер Србија има догорочан уговор с “Гаспромом” и уговорене количине се редовно испоручују.

- Несташицу гаса осећају они који потребне количине нису резервисали/уговорили на време и који су рачунали да ће им овај енергент стићи из неких других извора, а не из Русије и зато је сада гас на тржишту у Европи све скупљи - каже Вулетић. - Србија има подземно складиште у којем има довољно гаса и нема разлога за повећање цене кубика. Капацитет Сладишта гаса у Бантском Двору је око 500.000.000 кубних метара, а годишње се из њега извуче између 250.000 и 300.000.000 кубика.

Дакле, потрошачи природног гаса у Србији не би требало да очекују промену цене кубика, а самим тим ни промену висине трошкова грејања током грејне сезоне, која је на прагу. Истини за вољу, они који за грејање кристе природни гас већ неколико година за исту потрошњу имају и исте трошкове јер се цена кубног метра гаса није мењала већ неколико година и он кошта око 40 динара. Негде нешто мало више, негде нешто мало мање јер се цена кубика разликује у зависности од дистрибутера.

И док потрошачи гаса у Србији не треба да брину да ли ће овог енергента бити и колико ће коштати, у Европи је ситуација другачија и у многим земљама се најављују поскупења овог енергнета. Да би тако нешто могло да се деси, стручњаци су упозораваали још половином августа, указујући да би цена природног гаса могла бити висока због мање попуњености складишта гаса. Наиме, тада су складишта гаса у Европи била попуњена између 50 и 60 посто, а то је мање него што је било прошлог лета када је попуњеност достигла око 80 одсто. Они су тада истакли да је ризик да Европа уђе у зимску сезону с ниским нивоом залиха реалан и да то указује на то да ће цене имати подршку за раст.

Иначе, потрошња гаса у Европи је велика и на овом тржишту је овај енергент увек потребан. Како каже Вулетић, годишња потрошња гаса у Европи достиже 550 милијарди кубних метара, а у Србији се годишње потроши око 2,3 милијарде овог енергента.       

Сутра креће гас за Мађарску

Кроз територију Србије, односно гасоводом Турски ток, од сутра би, како је најавио Душан Бајатовић, требало да почну да стижу прве количине природног гаса за Мађарску. Он је најавио и да ЈП “Србијагас” предстоји потписивање новог дугорочног уговора с руским “Гаспромом”, који би, како он очекује, требало да буде ценовно флексибилан због неравномерне потрошње гаса током године.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести