Михајловић: Снагом ветра до бржег раста зелене Србије

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, поводом Светског дана ветра, да је неопходно искористити велики потенцијал који Србија има у области обновљивих извора енергије (ОИЕ) за унапређење животне средине, привредни раст и остваривање визије зелене Србије.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug/video
Фото: Зорана Михајловић Фото: Танјуг/видео

“Наш циљ, који само заједно можемо да остваримо, јесте да до 2050. године највећи део произведене енергије долази из обновљивих извора", навела је Михајловићева.

Она је, међутим, указала да би требало знати да ОИЕ нису само проценти, већ да је зелена енергија важна због енергетске безбедности и квалитета животне средине.

"Процес енергетске транзиције почели смо у новембру прошле године, када је на самиту у Софији у оквиру Берлинског процеса Србија постала потписница Декларације о зеленој агенди за западни Балкан. Зелена агенда је агенда раста која ће обезбедити бржи привредни раст и нова радна места и омогућити да као земља идемо ка климатској неутралности”, рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да су у претходном периоду изграђене ветроелектране укупне снаге близу 400 мегавата, а да су у изградњи још два ветропарка укупне снаге близу 170 мегавата, саопштено је из кабинета потпредседнице Владе.

Михајловићева је истакла да је доношењем првог посебног Закона о коришћењу обновљивих извора енергије постављен темељ за брже коришћење потенцијала које имамо у свим видовима ОИЕ.

"Створили смо услове да сви инвеститори могу да рачунају на брзе и ефикасне процедуре, а да трошкови за грађане и привреду буду одрживи. С повољним природним условима које имамо, верујем да можемо бити један од лидера у овом делу Европе када је реч о зеленој енергији“, навела је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести