На добошу базен, хладњача, бензинска пумпа...

Није сваком бизнису суђено да успе. Тржиште је неумољиво па се, када производ и услуга немају прођу, гомилају дугови банкама, комуналним предузећима и другим повериоцима.
Plenidba imovine foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Када предузеће или предузетнички бизнис дође у ситуцију да не може да испуни обавзе у дужем периоду, иде принудна наплата. Ко жели да почне нови бизнис, може се окушати у ономе где други нису успели. Њихове капацитете нуде на продају стечејни управници, банке. Од понуда из Војводине има свега и свачега. На продају се нуде спа-центар с базеном, хладњача, бензинска пумпа. Ту су и пословни објекти погодни за разне намене. Цене су разнолике.

Спа-центар с базеном 21,9 милиона динара

Принудне продаје покрећу најчешће банке које подижу хипотеку. Ту су затим стечајни управници, који имовину предузећа нуде на тај начин. Не треба заборавити ни приватне извршитеље, који такође дугове утерују на тај начин. Њих најчешће ангажују банке и комунална предузећа.

Шта ту може да се купи?

Кажу да код нас туризам има лепу перспективу. У случају пословања одмаралишта „Палвил” на Палићу то се није показало: продаје се по одлуци стечајних управника. Оно поседује апартмане од 24 квадратна метра до 62. Цена је од 1,7 до 5,1 милиона динара. На продају је и цео спа-центар, а уз то базен, ресторан и кухиња. Цена за њих је 21,9 милиона динара. Купци ће се тражити у октобру.


Доцња мало порасла

За нове кандидате на „Добошу” не морају да брину јер кредита који се не враћају и те како има. Код предузећа је од јула до августа кашњење порасло са 7,3 процената на 7,5, предузетници су у том периоду остали на истом – 6,9 одсто, говоре подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије. Обе поменуте категорије у доцњу падају уколико не плате доспелу рату кредита у року од 15 дана од датума када је она стигла на наплату.


Велики део понуде је и на сајту „Добош”, који се специјализовао за те продаје. Тако се у Ветернику на продају нуди комплетна бензинска пумпа. АИК банка је поверилац, уз пумпу иде и зграда од 211 квадратних метара, а купац добија и 34 ари плаца. Почетна цена је 214.891.157 динара.

Локали и пословни простор у центру некада су били гарант пословног успеха због велике потражње. Више није тако, бар не у Сремској Митровици. Креди агрикол банка нуди на продају један пословни објект. Ради се о два нивоа од 156 квадратних метара, односно 95 квадрата, а цена је по договору.

У Инђији су на продају чак два објекта хладњаче од 354 квадратна метра. Уз њих иде управна зграда од 65 квадрата и плац, односно њива, од 63 ара. Цена је по договору.

Диљем Војводине продају се разни пословни објекти с плацевима, који су, како продавци напомињу, погодни за све намене. Један од њих је у Ади. На продају је зграда од 156 квадратних метара и плац од 6 ари и 58 квадрата. Цена је пала, прва процењена је била 4.376.610 динара, а сада се нуди уз 50 одсто попуста, за 2.187.805 динара.

Новим купцима се само може пожелети више среће у бизнису. Предност је што ће бар објекте за почетак добити по повољној цени.  

     Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести