Највећа компанија за производњу сточне хране на Западном балкану отвара погон у Срему

Општина Шид потписала је уговор о о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини Републике Србије између компаније UBM FEED d.о.о. највеће компаније за производњу сточне хране на Западном Балкану.
sid potpis
Фото: Општина Шид

Председник општине Шид Зорана Семеновића каже за наш лист да је и те како задовољан новом инвестицијом на територији њихове општине, а нова компанија ће се налазити у индустријској зони Адашевци. Он је рекао да је ово друга гринфилд инвестиција у општини Шид у задњих годину дана, вредност инвестиције је 20 милиона евра, а погон ће почети са радом најкасније до 2022. године  и  упослиће у првој фази више од педесет радника, док је у плану да када компанија буде радила пуним интензитетом, запошљава 110 радника.

- Фабрика из Мађарске, највећа компанија за производњу сточне хране на западном Балкану UBM doo, која производи и храну за домаће животиње, купила је у Шиду од Дирекције за државну имовину на основу одлуке Владе Србије, 20 хектара земљишта у индустријској зони КО Адашевци, која се налази у близини ауто-пута - каже Семеновић. –Компанија планира да инвестира 20 милиона евра у њихов производни погон. У првој фази упослиће 50 људи, а када окончају све радове и више од 110 радника. У овој години фирма ће урадити комплетну припрему терена, почеће са изградњом фабрика, силоса, помоћних зграда и све инфраструктурне радове, те ће већ идуће године почети са радом.


Зона Адашевци атрактивна за инвеститоре

У јуну прошле године у индустриској зони у КО Адашевци, на ауто-путу Е -70 , први инвеститор „Термовул”  почео је изградњу погона за производњу стаклених влакана. Тада је Зоран Семеновић истакао да је у претходне три године индустријска зона захваљујући Покрајинској влади, а уз учешће општине Шид у потпуности инфраструктурно опремељена и спремна за нове инвенститоре и изградњу погона.


У зони у Адашевцима послује још и фирма „Термовул“ из Аустрије, која ускоро почиње са пробном производњом термоизолационих материјала.

- Имамо и писмо о намерама још неколико компанија, са којима се надамо да ћемо у наредних пола године завршити папирологију око куповине парцела и да и те компаније почну са радом - истиче Семеновић. – Са доласком „Термовула“, која је такође гринфилд инвестиција и изградњом њихове фабрике, зона је „живнула“ и долазе сви остали и свих око 80 хектара корисног, употребљивог земљишта у радној зони биће ангажовано и употребљено до краја године, веома сам оптимистичан, јер је реч о изузетној локацији, првој на уласку у Србију, одмах уз аутопут и ово је одлична вест за Шиђане.


Мађарска компанија с најмодернијом технологијом

У оквиру УБМ Групе делатност у вези сточне хране обавља предузеће „UBM Feed doo“. Делатност овог предузећа у потпуности покрива појам производње и продаје сточне хране. На палети производа UBM Feed doo-а налази се сва сировина и готови производи који су могући састојци за прехрану свих индустријских животињских врста. Осим тога, ова компанија даје и саветодавне услуге везане за храњење животиња: свиња, говеда, живине, лабораторијске анализе: испитивање сировина, готових производа и пружање других лабораторијских услуга, те подршку у управљању квалитетом, учешће у изради система управљања квалитета у партнерским мешаоницама односно у припремању рецептура.


Осим запошљавања људи, што је увек добродошло,главни бенефит доласка нове компаније имаће ратари и мањи пољопривредни произвођачи, напомиње Семеновић, јер ће настати тржишна утакмица и конкуренција откупљивача за њиховим пољопривредним производима, што је врло важно.

- Компанија ће откупљивати соју, пшеницу, кукуруз и све потребно од пољопривредника за производњу сточне хране- каже председник општине Шид. Семеновић се након потписивања уговора у своје лично име, и у име грађана општине Шид, захвалио  председнику Републике Србије Александру Вучићу, на његовом труду, вољи и енергији да наша Србија буде јака, стабилна и равномерно развијена, у стварању услова за бољу будућност свих нас, а самим тим и да општина Шид постане атрактивна дестинација за потенцијалне инвеститоре. У свом обраћању медијима захвалио се и Влади Републике Србије и директору Републичке дирекције за имовину Јовану Воркапићу који су имали разумевање и  омогућили да у кратком року инвеститори дођу у општину Шид.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести