Највише губитака због ковид боловања у преради и трговини

У претходна два месеца чак 92 одсто предузећа имало је запослене на боловању због ковид-19. Од тога, 72 одсто послодаваца исплаћивало је пуни износ зараде током трајања боловања запосленог, показала је анкета коју је спровела Унија послодаваца Србије међу скоро 300 власника и директора фирми свих величина, од предузетничких, до великих компанија.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Анкета је део редовних активности Уније послодаваца Србије, која од почетка кризе изазване пандемијом редовно прати стање у привреди наше земље. На основу добијених резултата Унија информише надлежне органе и покреће одговарајуће иницијативе за побољшање положаја предузећа и њихову лакшу борбу против последица пандемије.

Анкета је показала да је код три четвртине послодаваца боловање запослених трајало до три недеље, а код једне четвртине дуже од тога. У 65 одсто анкетираних предузећа забележен је губитак услед одсуства запослених због ковид-19, највише у прерађивачкој индустрији (23 одсто), трговини (19 одсто) и осталим услужним делатностима (19 одсто). Мерено према величини фирме, највише су пандемијом погођена микропредузећа.

Висина процењеног губитка је за највећи број послодаваца до десет посто уобичајеног прихода, док 35 одсто послодаваца није претрпело никакву штету услед одсуствовања са рада великог броја запослених због болести или изолације изазване коронавирусом, односно омикрон сојем вируса.

На питање како су решавали проблем недостајућих радника, већина анкетираних одговорила је да су се одлучили за прерасподелу посла међу преосталим запосленима (72 одсто ). Њих 15 одсто морало је да смањи обим пословања, а осам одсто је ангажовало нове раднике. Неки су скратили радно време или упутили запослене на рад од куће.

Већина послодаваца у анкети је оценила препоруку Владе Србије нелогичним да се оболелима од вируса исплаћује плата у целости. Мишљења су да је нелогично правити разлику међу радницима са различитим дијагнозама, од којих неке представљају далеко тежа обољења него што је ковид-19. И поред тога, чак 81 одсто микро и малих предузећа исплатило је 100 посто зараде током боловања због ковид-19.

Послодавци: Корону третирати као сезонски грип

На питање како превазићи кризу, послодавци су навели неколико прелога: да држава треба да донесе и спроводи јасну стратегију у борби против пандемије, да се интензивно ради на постизању високе стопе вакцинисаности, да за запослене који су привремено спречени за рад због ковида-19 послодавац исплати законом предвиђених 65 одсто зараде, а остатак до пуне плате да доплати држава и да се умање пореске обавезе и помере рокови за њихово плаћање.

Било је и мишљења да је финансијска помоћ потребна за боловање од ковид-19 у фирмама које су морале радно место да покрију ангажовањем нових рандика , затим да исплата боловања о трошку послодавца буде три до седам дана максимално, као што је сличај у Италији, на пример. Али и да корону треба третирати као сезонски грип и да излаз није у обавезној вакцинацији јер се показало да вакцина не спречава ширење заразе.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести