Немачки БДП пао 5,0 посто у пандемијској 2020. години

ФРАНКФУРТ: Немачка економија је забележила у пандемијској 2020.години пад од 5,0 посто, окончавши десетогодишњу експанзију јер су мере закључавања угушиле велики део пословних и потрошачких активности, показују данашњи подаци Федералног завода за статистику, Дестатиса.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Колико год да суморна била ова цифра, пад је мањи него што су многи аналитичари предвиђали, а висока стопа раста штедње наговештава да би потрошачи могли да буду спремни да покрену снажан економски опоравак када се локдаун коначно укине, оцењује агенција АП.

Према саопштењу Дестатиса, само је немачки грађевински сектор лани забележио раст док су индустријска производња и сектор услуга дубоко потонули. Пољопривреда, финансијске услуге, сектори некретнина, информација и комуникација претрпели су мањи пад.

Алберт Бракман, шеф групе за економске процене и цене, каже да би приватна потрошња „могла знатно да порасте" у предстојећем периоду, имајући у виду да је стопа штедње становништва у Немачкој порасла за рекордних 16,3 одсто током 2020.

Немачка економија је лани прошла боље од неких других чланица еврозоне. Француска је, према Дестатису, пала за 9,4 процента, Италија за 9,9 посто, а од туризма зависна Шпанија за 12,4 одсто, наводи АП и додаје да званични статистички подаци тих земаља треба да буду објављени почетком фебруара.

Званичници Дестатиса су такође проценили да је привредни пад САД-а износио 4,6 посто прошле године, а да је кинеска економија порасла за 2,1 одсто.

Прошлогодишњи пад немачког БДП-а узрокован пандемијом, којим је прекинута деценија његовог раста, мањи је од оног забележеног током глобалне финансијске кризе 2009., када је највећа европска економија потонула за 5,7 процената.

Америчка агенција подсећа да је немачка привреда у 2019. години забележила умерену стопу раста сод 0,6 одсто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести