Немци и Арапи заинтересовани за Луку Нови Сад

НОВИ САД: Лука Нови Сад претоварила је од јануара до сада око 630.000 тона робе што је за око 250.000 тона мање него лане у исто време.

У односу на протеклих пет година предузеће бележи најслабије резултате у промету робе –  каже директор новосадске Луке  др Александар Милованчев.

– Јака и дуга зима на почетку  2017. касније низак воодстај , а сада и неодговарајуће цене на светском тржишту житарица утичу на то да су трговци зауставили промет у ишчекивању нових виших цена – каже Милованчев и додаје да не верује да ће Лука Нови Сад успети да до краја године оствари резулат од пре две године када је прометовано више од милион тона, што је био најбољи пословни успех у односу на пола века пословања новосадске луке.

Упркос томе, истиче, пословање предузећа неће бити угоржено.

30 хектара лучког подручја на газдовању

– Ми смо на тржишти без донација од државе и упркос слабијем промету крај пословне године неће утицати негативно на добар пословни резултат –казао је директор Милованчев.

Први човек новосадске луке  каже да очекује да лука коначно наредне године буде продата и да међу потенцијалним купцима , по његовом мишљењу има и озбиљних инвеститора.

Фото: Dnevnik.rs

– Оно што охрабрује јесте чињеница да купци не само што се на речима интересују да купе луку, већ и долазе да на лицу места виде где је лука и са каквим потенцијалима располаже. Били су, по мени, озбиљни пословни људи, из Немачке и из Уједињених Арапских Емирата, да разговарају с менаyментом и увере се у чега ће и шта улагати ако се одлуче да привређују из Новог  Сада  -каже  директор Милованчев.

21 милион евра била процењена имовина

Министарство привреде, подсећамо, је крајем фебруара 2016. објавило писмо о заинтересованости и позвало инвеститоре да до 30. марта исте године  доставе понуде, предложе модел продаје, инвестициони програм и план пословања. Писмо о намерама тада је послало десетак могућих купаца, а Милованчев сада сматра да међу њима и даље влада интересовање , мада наглашава , да ће се тек када буде затворен позив за продају тачно знати колико је заинтересованих инвеститора. 

До сада је било више најава када би могао бити објављен оглас о продаји имовине, али се чека да се заврше административни послови .

– У току је земљишно књижни упис имовине  - каже директор.


Више покушаја

Покушаја да се лука приватизује било је  2004. и 2008. али је у априлу 2014. тадашња Агенција за приватизацију  закључком изузела ово предузеће од продаје на  инсистирање Града Новог Сада и Покрајине. 

Лука је половином прошле године исплатила држави 6,2 милиона динара на име дивиденди, што се давно није десило да то учини неко предузеће у власништву државе . Од септембра 2015. новосадска лука има статус лучног оператера, што је потврда да су испуњени услови које је држава прописала за пословање у тој делатности.


Из Министарства је само речено да ће главни критеријум при избору најбољег понуђача бити висина инвестиција, да ће предмет продаје бити бизнис а да ће имовина и инфрааструктура и даље бити државни, те да се доласком инвеститора планира да годишњи претовар робе буде најмање 1,6 милиона тона .  Лука Нови Сад управља са више од 30 хектара лучког подручја који има скоро 150.000 квадратних метара затвореног и отвореног складишног простора, а та имовина је својевремено  била процењена на 21 милион евра.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести