Нови програм за почетнике у бизнису вредан 300 милиона

БЕОГРАД: Новооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро и малим привредним друштвима старости до две године, као и свима који су заинтересовани за започињање сопственог бизниса и развој пословања од данас је на располагању нови национални "Програм промоције предузетништва и самозапошљавања", који предвиђа укупно расположива средства за реализацију од 300 милиона динара.
kompjuteri
Фото: pixabay.com

Програм има за циљ свеобухватну подршку и представља снажан развојни подстицај привреди Србије, речено је на представљању у Привредној комори Србије.

Председник ПКС Марко Чадеж је истакао да је то потпуно нови програм који је сасавим конкретан и добар пројекат за све, као и да се с њим отвара нови вид финансирања.

Нагласио је да ће моћи да добију средства помоћи по веома повољним условима, то јест каматама, као и бесповратана средства.

Сада имате институционални пут како да дођете до првих средстава, затим можете да научите како се води посао, како се прави бизнис план, како да заједно са одељењем ПКС сарађујете. Такође, да научите све по питању пореза, законодавства..., рекао је Чадеж.

Како је рекао, раније за добијање помоћи је било потребно да већ имати отоврену радњу или фирму, док је сада довољно да заинтересовани сами имају идеју и знају шта хоће и да то разраде са ПКС.

Сви који желе да заочну посао ће моћи да се јаве свим регионалним привредним коморама које су у систему ПКС, додао је Чадеж.

Тај програм подршке који је усвојила Влада Србије проистекао је као резултат активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи Владе Србије и Немачке развојне банке из 2018. године.

Реализоваће га Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи с Министарством привреде и Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (КфЊ) и ПКС као партнера у имплементацији.

Директор Немачке развојне банке КфЊ у Београду Арне Грос је рекао да му је веома драго што учествују у том пројекту, којим желе да охрабре будуће привреднике и пословне људе у Србији.

Каже да је веома важно што ће програмом бити обухваћен сектор МСП и власници микро предузећа и предузетници.

Важно је да људи заинтересовани за оснивање фирме имају поверења да изађу на тржиште и да им се помогне кроз различите механизаме подршке.

Грос је навео да ће они који већ послују добити помоћ како би могли да наставе или прошире пословање.

Вицегувернер Народне банке Србије Драгана Станић је рекла да су предузетништво и иновације врло актуелне теме и да су кључни предулсови за развој предузетништва и сектора МСП креирање стаиблног и одрживог привредног амбијента и да је Србија по том питању остварила знача значајне резултате.

Казала је да је макроекономска ситуација стабилна, да је побољшана послована клима, затим да се смањује јавни дуг земље, повећава прилив директних страних инвестиција, да је ифнлација већ шесту годину заредом у границама циља - око два одсто, затим да постоји релативна стабилност девизног курса као услов стабилног пословања.

Такође, Станић истиче да је очувана стабилност финансијског система, смањено учешће проблематичних кредита који су на најнижем нивоу од почцетка праћења тог показатеља, као и да постоји снажан раст кредитне активности привреди и грађанима. под повољим условима.

То је све снажна подршка привредном расту. НБС пружа подршку обезбеђивању повољних извора финсирања сектора МСП и предузетника, рекла је она и додала да раст тих предузећа доста зависи од могућности финансирања из повољних извора.

Очекујемо да ће се позитиван тренд наставити и верујемо да ће овај програм томе допринети, додала је вицегувернерка.

Навела је да је НБС препознала значај активности Немачке развоје банке.

НБС подржава овај пројекат и активности за равој предузенштва и иновација, закључила је Станић.

Програм промоције предузетништва и самозапошљавања обухвата све кључне аспекте подршке неопходне за успех старт ап пројеката - петодневну обуку за израду пословно - инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите банака партнера, бесповратна средства (грант) корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма (максималан износ бесповратних средстава 360.000 динара).

Затим повољни банкарски кредити у максималном износу од 3,6 милиона динара додељиваће се за финансирање инвестиција (набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора) као и за обртна средства, уз повољне услове отплате и погодности у виду ниже каматне стопе која је фиксна у максималном износу од 5,99 одсто на годишњем нивоу.

Још једна од погодности за кориснике кредита је та да колатерал може бити само предмет финансирања, као и да су максимални трошкови и накнаде које банка наплаћује кориснику кредита до један одсто једнократно.

Циљ овог програма подршке, у којем су за партнерске банке изабране Рајфајзен банка, УниКредит Банк и Банка Поштанска штедионица јесте да допринесе стварању стимулативног амбијента за почетнике у пословању, унапређењу услова пословања у сектору микро, малих и средњих предузећа и предузетништва и отварању нових малих и средњих предузећа и предузетничких радњи, у складу са стратегијом Владе Србије.

Држава је и до сада, у протеклих пар година, успешно подржавала почетнике у бизнису, што најбоље потврђује износ опредељених кредита и бесповратних средстава.

Сада се по први пут у кредитирању почетника у бизнису укључују и комерцијалне банке чиме се значајно проширује доступност подршке. Овај програм нуди решење за пословне људе са добром пословном идејом који нису могли да испуне услове за финансирање пројеката.

Детаљне информације о Програму доступне су на сајту Министарства привреде, или путем мејла: startup@pks.rs.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести