Омбудсман: Хитно прикључење на инфраструктуру нелегалним објектима у озакоњењу

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре предложиће измене Закона о озакоњењу објеката које ће омогућити власницима нелегалних објеката привремено прикључење на инфраструктуру, објављено је на сајту Заштитника грађана.
Bečej iz vazduha Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Бечеј из ваздуха Фото: Дневник.рс/Б. Лучић

То би, како се прецизира, било омогућено власницима нелегалних објеката, за које се води поступак озакоњења, до правноснажног окончања поступка озакоњења.

Како се наводи, Заштитник грађана је става да би се циљ предложене измене одредби Закона о озакоњењу постигао брисањем става 2. члана 41. Закона о озакоњењу објеката.

Тим решењима је прописан привредни преступ за јавно предузеће, јавно комунално предузеће, привредно друштво или друго правно лице, које објекат у поступку озакоњења прикључи на мрежу, односно инфраструктуру.

Предложена измена Закона утицаће на заштиту права грађана на адекватан животни стандард и успостављање једнаког и равноправног положаја грађана који се налазе у истој правној ситуацији, наводи се на сајту омбудсмана.

Приликом процене за упућивање иницијативе за измену закона, Заштитник грађана је посебно имао у виду и околност да се ради о већој групи грађана.

Међу њима су, како се наводи у иницијативи за измену закона, и нарочито осетљиве групе, које у складу са Уставом и законом уживају посебну заштиту, као што су старији и особе са инвалидитетом, деца и труднице.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести