Остало око 50 намета: Нема таксе за кошнице, прекомерно коришћење пута...

НОВИ САД: Уместо 384 таксе и накнаде послодавци ће од Нове године плаћати нешто више од 50.
poreznici, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toškić, ilustracija

Наиме, у пакету закона усвојених на последњој седници Скупштине Србије је и Закон о накнадама за коришћење природних добара који је прецизирао основице за обрачун, а број накнада свео на нешто више од 50. То је први корак ка увођењу реда у парафискалне намете које привредници плаћају већ годинама. Држава ће због примене нових основица имати мање приходе у буџетску касу од две милијарде, а исто толико новца више ће остајати привредницима.

Већ неколико година привредници, а и струка, траже да се многи парафискални намети укину и на тај начин растерети  привреда.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије истиче да је привредницима предвидивост пословања најважнија, а овим Законом о накнадама за коришћење природних добар део њих се укида, али посла на растерећењу привредника још увек има и он мора бити настављен наредних година.

Сем тога укинуте су неке накнаде које су заиста штрчале, биле нелогичне, као рецимо накнада за прекомерно коришћење пута или накнада за објекте који излазе на јавни пут, као да би они требали да не излазе на њега, објаснио је Атанацковић.

Законом о накнадама за коришћење природних добара посебно ће се обрадовати пчелари, јер је њим прописано да они више не плаћају накнаду за постављање кошница. Процењује се да у Србији има 20.000 пчелара који имају више од милион кошница које често селе из једне општине у другу у складу с цветањем биљака како би пчеле прикупиле што више меда.


Јавни електронски регистар такси

Иван Радак из НАЛЕД-а сматра да треба да се уведе јавни електронски регистар у који би ушле све накнаде и све таксе које приврендици плаћају.

Увођењем јавног електронског регистра у којем би биле све накнаде и све таксе институције и јавна предузећа не би могле да наплаћују било које накнаде које нису у том регистру. Ми као грађани и привреда, не би били у обавези да плаћамо нешто што ту не постоји, оценио је Радак.


Нису све накнаде потпуно укинуте јер има и оних које су само умањене у односу на досадашње. Оно што је законски акт изменио јесте да локалне самоуправе више неће моћи произвољно да одређују разне накнаде, јер су сада све основице за обрачун прецизно утврђене и примењују се на територији целе државе.

Ми смо пројектовали да ће укупан трошак за буџет Србије бити око две милијарде динара, с обзиром на накнаде које смо укинули и основице које смо спустили. То је управо износ који привреди остаје да троши више, да више инвестира, истакао је Синиша Мали, министар финансија у Влади Србије.

Но, мада су привредници углавном задовољни што је најзад усвојен Закон о накнадама за коришћење природних добара, уз примедбу да много очекују и од укидања разних такси које су такође за њих парафискални намет и за које верују да ће бити укинути наредне године, у НАЛЕД-у сматрају да је потез Владе Србије добар, али му замерају што је увео нове накнаде у области туризма и заштите животне средине.

Наиме, према овом документу секториски прописи и даље дозвољавају јавним предузећима и институцијама да пропишу накнаду која није у закону.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести