Предлог закона о социјалној карти у првој половини фебруара

БЕОГРАД: Предлог закона о социјалној карти, на који се чека годинама, највероватније ће се наћи пред посланицима 9. фебруара 2021. године.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Ту могућност је синоћ, када су сви чланови Владе Србије били у парламенту, најавио председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Предлог Закона о социјалној карти ушао је у скупштинску процедуру 22. јануара.

Циљ успостављања регистра Социјалне карте је постојање јединствене и централизиоване евиденције у електронском облику, која садржи тачне и ажурне податке о социјално-економском статусу појединаца и са њим повезаних лица и која омогућава корисницима података да обављају послове обраде података ради утврђивања чињеница неопходних за остваривање права и услуга из области социјалне заштите.

Указано је да ће увођењем тог система бити омогућено да грађани који су у најтежем економском положају буду видљивији у систему, како би благовремено и ефективно остварили права на потребну подршку.

Очекивања Владе Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања су да це се за исту количину новца обезбедити много боље „таргетирана“ социјална помоћ.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести