Промена потрошачких навика: Боље изнајмити него купити

НОВИ САД: Нов, брз начин живота, указују стручњаци и економисти, могао би у релативно скорој будућности значајно да промени потрошачке навике па би куповина и поседовање ствари могло постати прошлост, а изнајмљиваће се практично све – од кућа, бицикала, одеће, веш-машина, фрижидера, кофера, накита, кућних љубимаца, колица за бебе...
selidba
Фото: pixabay.com

Иако би могло да се помисли да је тај тренд последица немања новца, заправо је последица савременог начина живота па зато и не чуди што су изнајмљивању, а не поседовању, склонији млади људи.

Они се све мање везују за ствари и нису склони да потроше много новца за, рецимо, опремање стана, нови аутомобил или било коју материјалну ствар.

Да ли ће и у Србију ускоро стићи тренд који већ годинама постоји у свету – да се нешто изнајми или плати услуга, уместо да се поседује –показаће време.

Изнајмљивање ће некоме постати посао или већ јесте, а онима који се одлуче да користе услуге изјамљивача то штеди новац за неке друге потребе.

Искуство подстанара у Србији, који приликом изнајмљивања стана махом траже да је опремљен и да у њему, осим кревета, столова, кухињских елемената... буде и бела техника, то потврђује.

Пошто бела техника није увек део опреме стана, све је више оних који се одлучују да изнајме машину за веш, фрижидер или термоакумулациону пећ јер је то далеко повољније од куповине. Цене изнајмљивања се договарају и крећу се око 50 евра за годину дана, а такав начин опремања стана све чешће користе студенти. 

Већ годинама се и у Србији може опрати и опеглати веш, а да у стану нема ни машине ни пегле.

Поједни предузетници нуде ту врсту услуге па је, рецимо, за прање и пеглање једног килограма веша потребно издвојити 150 динара. У Новом Саду се, као и у многим европским метрополама, може изнајмити бицикл, а за вожњу је потребно платити 20 динара за сваки започети сат, док целодневно изнајмљивање бицикла кошта 100 динара.

Ипак, да би се то и могло урадити, потребно је имати корисничку картицу, за чију израду треба 500 динара.

Услуга рентакара одавно је позната и једна је од најпопуларнијих када је реч о изнајмљивању. На изнајмљивање возила одлучује се све више туриста и пословних људи млађих генерација.


Клизаљке и скије мало ко купује

Можда изнајмљивање одеће, веш-машине или фрижидера још увек није често, али је много тога што изнајмљујемо а не примећујемо. Не купује се баш свака књига која се прочита, а слично је било и с изнајмљивањем касета с најновијим филмовима.

Фото: pixabay.com

Готово по правилу се изнајмљују, а не купују, клизаљке, скије и обућа за скијање, као и опрема за камповање. 


Разлог је у томе што су поседњих година цене најма ниже и тај вид коришћења аутомобила све приступачнији, а осим најма, плаћа се само гориво.

На тај начин избегавају се сви други трошкови који прате поседовање аутомобила – од регистрације, куповине гума, до одржавања, осигурања – који нису мали.

Искуства из суседне Хрватске, везана за пословање рентакара показује да клијената има, да се посао врло брзо може увећати и да се за само неколико година број аутомобила који се рентира може повећати с десет на око 100.

Да је и у Србији све више оних који уместо да имају сопствено возило изнајмљују аутомобил потврђују и у рентакар агенцији „Ангел” у Новом Саду.

По речима Нине Бабић из те фирме, цене најма варирају у зависности од врсте и старости возила, за дужи најам обебеђује се и попуст, а клијената је све више.

Дневни најам возила је од 2.000 динара па до 40 евра, приликом изнајмљивања је обавезан депозит у висини од 100 евра, каже Нина Бабић.

Како је даље рекла, за изнајмљивање возила на рок од три па до седам дана остварује се попуст од пет одсто на дневну цену, а од 7 до 15 дана попуст је десет одсто. 

Изнајмљивање одеће, накита и обуће у нашој земљи још увек је веома ретко, али је зато изнајмљивање венчаница постало уобичајено.

Тај одевни предмет се у новосадском салону венчаница „Споза” може изнајмити по 200 до 350 евра, колико коштају хаљине креиране за 2018. годину.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести