Републички геодетски завод: Нотари краду производ катастра

Лист непокретности какав издају јавни бележници је у потпуној супротности са законом и представља директну крађу нашег производа, саопштио је Републички геодетски завод (РГЗ).
Geodetski zavod Novi Sad/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Јавни бележници имају директан приступ централној бази катастра за бесплатно преузимање дигиталног документа листа непокретности, али немају право да издају лист непокретности, нити се документ који они "генеришу" из базе катастра може називати "листом непокретности", упозорио је РГЗ у саопштењу.

"У њиховој надлежности је да, по захтеву странке, одштампају тај документ и без икаквих измена овере и ту услугу наплате. Међутим, 'лист непокретности' који издају јавни бележници издаје се на начин који ствара утисак да се ради о потпуно новом документу, на чијој првој страни се налазе обележја и симболи Министарства правде, а не РГЗ, а подаци из листа непокретности представљени су у форми која подсећа на стари изглед земљишно-књижног извода", упозорио је РГЗ који то сматра директном крађом њиховог производа.

У саопштењу РГЗ се оцењује да јавни бележници на тај начин свесно и намерну збуњују грађане Србије и угрожавају њихово поверење у државне органе.

"Плагирањем листа непокретности Јавнобележничка комора као да покушава да за себе и Министарство правде прибави заслуге за успешне реформе из области земљишне администрације које је спровео РГЗ", закључује се у саопштењу.      

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести