Резултати НИС-у омогућавају покретање новог амбициозног инвестиционог циклуса

БЕОГРАД: Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев најавио је да ће та компанија у наредном периоду пласирати значајне инвестиције, како би развијала своје активе у Србији и региону и очувала тренутни ниво производње нафте и гаса, и додао да НИС процесом енергетске транзиције корача већ годинама.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

У ауторском тексту објављеном у најновијем Кварталном билтену Националног нафтног комитета Србије, он је навео да у фокусу остају инвестиције, као и да резултати из 2022. године омогућавају покретање новог амбициозног инвестиционог циклуса.

Тјурдењев је навео да су прошле године инвестиције биле 22,1 милијарду динара и додао да ове године очекује удвостручење инвестиција.

Објаснио је да ће се поред истраживања и производње, улагати у Рафинерију нафте у Панчеву, односно у наставак модернизације и даље повећање ефикасности прераде.

Навео је да ће уследити наставак осавремењавања и развоја НИС малопродајне мреже у шта је прошле године уложено 1,5 милијарди динара.

Тјурдењев је рекао да компанију очекује стратешки пројекат реконструкције сопствених нафтних складишта.

Указао је и на наставак улагања у дигитализацију, те да је тренутно више од 100 пројеката који су у различитој фази имплементације и развоја.

Тјурдењев је навео да НИС активно ради на проширењу пројекта добијања електричне енергије из соларних електрана и гасних ресурса, шири обим производње и трговине електричном енергијом, те да се бави утискивањем угљен диоксида у стара лежишта.

Најавио је да је за наредни период планирамо интензивирање пројекта из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, као и наставак развоја пројекта ветропарк.

Он је додао је да је план да до 2030. године половина потрошње струје у НИС-у буде из обновљивих извора.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести