РГЗ: Сређивањем катастра непокретности повећава се БДП за више од седам одсто

Потпуним сређивањем катастра непокретности процењује се да би се БДП Србије повећао за више од седам одсто на државном нивоу и преко 15 процената у грађевинском сектору, саопштио је данас Републички геодетски завод (РГЗ).
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Како се наводи, Србија је у реформи од 2015. године планирала да се за пројекат сређивања земљишне администрације у Србији потроши 50 милиона евра, а очекује да се заврши до 2025. године.

Сређивање имовинског стања у Србији побољшало је безбедност над власништвом на непокретностима, што је повећало сигурност у улагање у Србију, наводи РГЗ.

Како истичу, Србија се нашла у фокусу UNGGM-a након што је њен катастарски систем проглашен примером добре праксе.

У Србији је у току дигитализација катастарског система, а Републички геодетски завод (РГЗ) је проглашен институцијом са добром праксом по оцени УН-а.

РГЗ наводи да је у последњих шест месеци, Србија угостила четири стране делегације на високом нивоу како би се упознале са радом српског катастра и размениле искуства.

Захваљујући таквом приступу Владе Србије дат је допринос повећању броја страних инвестиција и пораст цена некретнина на тржишту.

Ово признање долази у време када Хрватска покреће пројекат вредан 390 милиона евра са циљем да среди свој катастар.

Како наводе хрватски медији, овај пројекат би требало да значајно допринесе транспарентности и ефикасности система, што би могло привући стране инвестиције.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести