РТБ Бор: Бољи резултати и већа брига о рударима

БОР: Централна свечаност обележавања Дана рудара, 6. августа одржана је у Бору, где је министар рударства и енергетике Александар Антић пожелео рударима да раде безбедно и оценио да се у Србији услови рада и стандарда за рударе стално побољшавају. 
r
Фото: Tanjug (Zoran Stanić)

У Србији је 220 експлоатационих поља и 140 истражних поља и више од 22. 000 рудара рекао је министар и додао да се учешће ове гране повећало и сада износи преко два посто иначе повећаног БДП-а Србије. 

Он је оценио да је 2019. година успешна у свим рударских гранама и додао да је производња угља у Србији већа 4 одсто него прошле године. 

Антић је оценио да компанија Србија Зиђин копер има јако добре резултате и да су испуњења сва очекивања из времена када када је кинеска компанија преузела РТБ Бор додавши да ће производња катодног бакра ове године бити већа за 26 посто у односу на прошлогодишњи резултат. 

Изразио је очекивање да ће рудник Чукару Пеки са експлоатацијом почети 2021 или 2022. године, као и да ће компанија

Рио Тинто убрзати с почетком експлоатације јадарита у Западној Србији. 

Старији потпредседник Зиђин групе и председник Надзорног одбора Зиђина у Србији Џорџ Фанг истакао је сјајну стогодишњу традицију рударства у Бору и нагласио да ће Срби и Кинези заједнички из величанствене историје изградити савршену будућност. 

Напомињући да је и сам инжењер флотације и да је у ствари рудар Фанг се захвалио рударима а посебно њиховим породицама на уложеном труду и постигнутим резултатима уз очекивање уз убеђење да ће за годину дана резултати бити још бољи. 

Генерални директор Зђин Србија Лонг Ји изразио је уверење да ће сарадња два народа у компанији бити узор за челично пријатељство. 

Он је истакао да је у овој години компанија примила 280 нових радника и најавио да ће бити нових радних места за подмладак, а за другу половину ове године најавио је повећање количине прераде и још боље пословне резултате компаније. 

Ји је најавио и да ће ускоро бити завршени пројекти на основу чије имплементације ће бити смањења количина сумпора као и да се заједно са председвницима градске власти компанија брине о плавом небу изнад Бора.

Како се чуло, у Зиђин Србија сада ради око 5.100 запослених, а традиционалне награде "Инжењер Шистек" за изузетан допринос овој фирми додељене су Саши Перишићу, Арси Кљајевићу, Бојану Максимовићу и Небојши Стојановићу.

Захваљујући на признањима, Перишић је истакао да су иако их добијају појединци оне увек за напоре и успехе група радника и сарадника. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести