Триван, делегација ЦЕБ о постројењима за пречишћавање вода

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са делегацијом Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ) коју је предводио Витомир Милес Рагуж, а разматрана је могућност финансирања програма изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Србији у складу са критеријумима ЦЕБ-а. 
trivan_plast-kese
Фото: Горан Триван, фото: Танјуг (Видео)

Састанку су присуствовали директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и представници Министарства финансија Владе Републике Србије. 

На важност одржаног састанка указује чињеница да он представља озбиљан корак ка финансирању кључних пројеката у заштити животне средине Србије. 

Триван је, оцењујући овај разговор изузетно значајним, рекао да је Министарство у потпуности спремно за отварање инвестиционог циклуса ради решавања кључних питања у заштити животне средине, пре свега питања пречишћавања отпадних вода и управљања отпадом. 

Како је рекао министар, у сектору вода за успостављање европских стандарда неопходно је улагање од око пет милијарди евра, што представља изузетну прилику за инвестициона улагања, а истовремено ће донети Србији значајан помак у квалитету животне средине. 

„Немам никакве дилеме да ће се решавањем питања прераде комуналних вода и комуналног отпада значајно побољшати стање животне средине у Србији, јер се тиме посредно утиче и на бољи квалитет хране, на боље здравље грађана. Министарство је у потпуности спремно да крене у њихово решавање, и ми смо потпуно посвећени том циљу“, истакао је Триван. 

Он је указао да се заштита животне средине спроводи на основу пројеката, а основни предуслов њихове реализације је израда пројектно-техничке документације, што захтева јачање капацитета Министарства.

Уз неопходну финансијску подршку, Министарство ће већ у наредној години снажно кренути са израдом пројектно-техничке документације, најавио је министар, наглашавајући улогу локалних самоуправа у том процесу. 

Витомир Милес Рагуж изразио је спремност Развојне банке Савета Европе да помогне Србији у реализацији програма изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, истичући да је то не само еколошко, већ и друштвено питање значајно за Србију и регион, наводи се у саопштењу Министарства.

На састанку су представљени законодавни оквир, стратешки планови Србије у области у области прераде отпадних вода, и задаци у оквиру процеса придруживања Европској унији и отварања Поглавља 27- животна средина и климатске промене. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести