Влаховић: Сачувати буџетску равнотежу и повећати инвестиције

КОПАОНИК: Држава треба да сачува буџетску равнотежу, офанзивније ради на спровођењу структурних реформи и подигне укупан ниво инвестиција, изјавио је председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић на затварању 26. Копаоник бизнис форума.
Aleksandar Vlahović  Foto: Tanjug/video
Фото: Александар Влаховић  Фото: Танјуг/видео

Влаховић, који је председник програмског одбора Копаоник бизнис форума, рекао је да ће се у наредних 15 дана радити на формирању конкретних закључака након чега ће бити традиционално објављен документ „Копаоник консензус 2019“.

Преслушаћемо још једном све панеле и после тога ћемо традиционално изаћи са документом који се зове 'Копаоник консензус' који ће сажети све оно што су панелисти и учесници форума поручили и Влади Србије и НБС, дакле креаторима економске политике, навео је он.

Влаховић каже да се, ипак, већ сада може рећи да је препорука креаторима економске политике да сачувају макрофискалну стабилност, што значи буџетску равнотежу, без великог дефицита од највише 0,5 одсто.

Затим да раде даље на смањењу укупног задужења и јавног дуга, да тренд који је довео до смањења јавног дуга на испод 50 одсто БДП буде и даље настављен. Али, се истовремено мора много офанзивније радити на реализацији структурних реформи, а када то кажем мислим и на реструктирање великих јавних предузећа, унапређење ефикасности државне администрације, рекао је Влаховић.

То се, додаје, односи и на јачање квалитета институција и регулаторног амбијента, не само институција које се односе на финансијска тржишта, већ и шире, које се односе на владавину права и заштиту уговора, својине и друго.

Влаховић је нагласио да је неопходно подизање укупног нивоа инвестиција и да управо структурне реформе треба да омогуће да се повећају домаће приватне инвестиције, које би у нарендом периоду морале бити „мотор развоја“.

Поред тога, потребна је ефикаснија реализација капиталних инвестиција и оне морају да буду на много већем нивоу него што су данас 3,6 одсто. Упоредни примери говоре да су  друге земље које су имале велики инфраструктурни геп у периоду највеће базичне капиталне изградње имале ниво инвестиција већи чак и од шест одсто БДП-а, навео је Влаховић.

Влаховић је у завршном обраћању истакао да је ово најмасовнији до сада Копаоник бизнис форум, с обзиром да је било 1.315 учесника, два специјална госта и 162 панелиста.    

Форум је пратило укупно 125 новинара.Влаховић је рекао да су прошле године имали 1.400 објава током четири дана форума.

Ове године очекујем да ће бити много више, додао је Влаховић.    

Најавио је да ће 27. Копаоник бизнис форум бити одржан од 1. до 4. марта 2020. године.

Такође, Влаховић је најавио још три догађаја: Јахорина економски форум (23-24. април 2019), Самит гувернера и министара финансија земаља Западног Балкана (14-16.јун 2019) и Четврту Међународну конференцију о образовању (11-13. новембра 2019) који представљају наставак онога што Савез економиста Србије ради.

Овогодишњи Копаоник бизнис форум је одржан од 3. до 6. марта, а централна тема је била „Србија 10 година после велике рецесије: Снажан раст као императив“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести