Затворен Копаоник бизнис форум

КОПАОНИК: После четири дана са 33 панела и 200 панелиста, обраћања више специјалних гостију, премијерке Ане Брнабић, гувернера НБС Јоргованке Табаковић и више министара, у хотелу Гранд на Копаонику завршен је Копаоник бизнис форум (КБФ).
1
Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ

Затварајући Форум председник организатора Савеза економиста Србије Александар Влаховић је изнео закључке скупа и рекао да су рат у Украјини, раст цена енергената и прекинути глобални ланци снабдевања били теме овогодишњег скупа, али све у светлу Агенде одрживог развоја, као основне теме.

“Суштина одрживог развоја и јесте да изнедрите привредну структуру која ће бити отпорна на екстерне шокове какав је овај у коме живимо. Форум је показао потребу једног оваквог годишњег окупљања привредне, политичке и академске елите,“ изјавио је он.

Истакао је да су учесници у начелу сагласни да је Србија из фискалног угла имала добар улазак у 2022. али и да сада живимо у време изразите геополитичке кризе и надолазеће економске кризе, те је препорука КБФ носиоцима економске власти да фискална политика буде опрезна, штедљива.

„Такође и да се ствара већи фискални простор да би могло да се интервенише на страни понуде, као и да монетарна политика мора да нађе равнотежу између инструмената за смањење инфлације и инструмената који треба да подстакну раст“, рекао је Влаховић.

Навео је да ће Савез економиста за три недеље изаћи са прецизним закључцима и препорукама креаторима економске политике.

Најавио је да ће јубиларни 30. Копаоник бизнис форум бити одржан на истом месту од 5. до 8. марта 2023.

Влаховић је рекао да је на Форуму било 1.250 учесника уживо а само у прва три дана скуп је онлајн пратило око 6000 људи.

Влаховић је раније за Тан‌југ изјавио да постоји велики страх да нас чека време стагфлације, односно ситација када ће паралелно стагнирати привредне активности а инфлација бити висока.

У том смислу је подсетио да је у јануару инфлација у САД била 7,5 одсто, што је највише у последњих 40 година, да је инфлација у еврозони већ сада на нивоу око пет одсто а код нас је у јануару била 8,2 одсто.

„Све се то дешавало пре почетка рата у Украјини и пре свих санкција које су наметнуте Русији. Санкције и рат у Украјини су додатно погурали цену енергената и хране и као и базичних метала са којима се тргује и то ће свакако имати утицај на привредну активност код нас“, оценио је.

Рекао је и да се поставља питање у којој ће мери геополитичка криза утицати на одлуке инвеститора које су већ биле донешене за инвестирање код нас.

Каже да то такође може да буде додатни проблем и да изазове евентуално повећање односно продубљивање екстремног дефицита.

Тан‌југ је и ове године био медијски партнер Копаоник бизнис форума.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести