Женско предузетништво - снажан ресурс нових запошљавања

БЕОГРАД: Највећи проблеми са којима се жене срећу приликом покретања бизниса су извори финансирања, односно то што су у мањем броју власнице некретнина па самим тим теже добијају кредитну подршку, речено је у Привредној комори Србије на четвртој седници Секције за женско предузетништво у проширеном саставу.  
p
Фото: Tanjug (video)

Директорка Сектора предузетништва ПКС, Бранислава Симанић рекла је да има значајног помака када је област женског предузетништва у питању и да оно представља снажан ресурс нових запошљавања. Ипак, највећи проблем, каже тренутно представља финансирање односно потешкоће за добијаnjе кредитне гаранције, јер су у мањем броју власнице некретнина у односу на мушкарце.         

Симанић је рекла да је идеја да се оснује један фонд маnjег износа, и да им се на тај начин помогне.         

Важно нам је економско оснаживаnjе жена и зато смо у протеклом периоду организовали бројне радионице у циљу унапређења њихових знања и вештина, рекла је Симанић.         

Данашњем састанку присуствују и представнице Савета жена кластера некретнина с којима ће бити потписан Меморандум о сарадњи. Симанић је најавила да ће 15. јуна у Новом Саду бити организован стручни скуп "Бизнис на штиклама", на коме ће учествовати више од 400 зена из Србије и региона, а разговараће се о потенцијалима женског предзетништва.         

Председница Секције за женско предузетништво Биљана Лазаревић рекла је да је циљ да се жене више умрежавају и једна другој помажу да развију своје бизнисе.         

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић истакла је да ресорно министарство подржава одржавање скупова и манифестација на којима се говори о проблемима и томе колико је важан развој женског предузетништва.         

Важно је да данас на састанку чујемо предлоге и идеје и да видимо које су могућности за даljу сарадњу и унапређење стања у овој области, рекла је Јовановић.         

Јадранка Врховец, директорка и оснивац компаније "Јадромел" из Загреба учествује на данашњем састанку јер је, како каже, желела да се упозна са искуствима жена из Србије и тиме како се и шта у Србији ради на зразвоју женског предузетништва.         

Та компанија поднела је захтев за регистрацију својих производа на тржисту Србије. Реч је о додацима исхрани, односно капима на бази јода и магнезијума.         

Све иде својим током, очекујемо да се наши производи појаве у апотекама, част ми је да сам позвана на данашњи скуп и надам се да ће ово бити корак више у сарадњи и подстицању развоја предзеутништва, рекла је Врховец.         

Прозивиоде те компаније до сада је каже, поручивао велики број људи из Србије па се тако дошло на идеју да се нађу на тржишту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести