Зиђин за три и по године продао НБС око шест тона злата

БЕОГРАД: Зиђин Копер је за три и по године продао Народној банци Србије 5,74 тоне злата, саопштила је данас компанија.
zidjin

Та количина злата произведена је у јединој фабрици за добијање злата у Србији која од 18. децембра 2018, када је кинески Зиђин закључио уговор о стратешком партнерству са државом Србијом и преузео 63 одсто власништва над некадашњим РТБ-ом Бор, послује у саставу компаније Србија Зиђин Копер.

Целокупна количина произведеног злата, сходно српским законима, мора најпре да се понуди Народној банци Србије, а тек у случају да она одбије да га по берзанској цени откупи, Србија Зиђин Копер могла би да тражи дозволу за извоз.

То се досад није десило, што значи да злато произведено у овој компанији остаје у Србији.

Према последњим подацима Светског савета за злато, Србија је са 38,1 тоном златних полуга водећа земља у региону по количинама тог племенитог метала депонованог у трезорима Народне банке Србије.

Мало је, међутим, оних који знају да је готово сва количина „жутог блага", која нашу земљу рангира на 54. место у свету, произведена у Србија Зиђин Копер.

Само за шест месеци ове године произведено је, продато и Народној банци испоручено чак 852 килограма злата, наводи Зиђин.

На другом месту на Балкану је Северна Македонија са 6,9 тона златних резерви, Словенија са 3,2 тоне и Босна и Херцеговина која има три тоне злата.

На последњем месту је Црна Гора са 1,09 тона, док Хрватска није на листи 100 рангираних земаља.

Србија је у последњих шест година знатно повећала златне резерве и остварила скок за осам места на листи Светског савета за злато. У трезорима Народне банке Србије 2016. године било је 17,9 тона злата, а Србија је заузимала 62. место у свету.

Иако се у Бору злато производи од оснивања рудника 1903. године, званична статистика о добијеној количини жутог метала води се од 1938. године.

Од тада до децембра 2018. у некадашњем РТБ-у Бор произведено је око 160 тона злата.

Евиденцију о производњи злата су пре 1938. водили Французи, јер је рудник био у њиховим рукама.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести