"Агроунија" платила 1,5 милијарди динара за "БД Агро": Костић купио још 542 хектара

Агенција за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) објавила је да је компанија „БД Агро” у стечају из Добановаца као правно лице продата „Агроунији” из Инђије по почетној цени од 1,5 милијарду динара.
oranice, dnevnik
Фото: Dnevnik, ilustracija

Власник „Агроуније” је „МК група” Миодрага Костића.

Најважнија имовина „БД Агроа” је 542 хектара пољопривредног земљишта, од чега је 465 хектара у катастарској општини Добановци.

У Добановцима је и више десетина објеката „БД Агроа” на више од 56.000 квадратних метара, а међу којима је 27 штала, мешаона сточне хране, ветеринарска станица, лабораторија и пословна зграда – млекара.

У огласу за продају „БД Агроа” као правног лица наведени су и бројна пољопривредна механизација, опрема на фарми, више теретних и путничких возила, као и канцеларијска и друга опрема.

„БД Агром” су се бавили и Агенција за борбу против корупције и Тужилаштво за организовани криминал.

Кандски држављанин Ђура Обрадовић је на аукцији септембра 2005. године купио 70 одсто пољопривредног комбината „Будућност” (сада „БД агро”) за пет и по милиона евра. Месец касније генерални директор је постао Љубиша Јовановић, помоћник тадашњег министра за привреду Предрага Бубала, задуженог за приватизацију.

Обрадовић се на аукцији пријавио као физичко лице, што значи да му је омогућено да фирму плати у шест рата. Као што је пракса показала, рате су плаћене новцем фирме која је купљена. У тренутку куповине, то пољопривредно добро је имало 1.800 хектара земље у свом власништву, а располагало је с још 4.000 хектара државне земље. Имало је богат сточни фонд – хиљаду крава, 500 свиња и 20.000 кокошака. Све је распродато.

Уговор о приватизацији капитала тог стечајног дужника био је раскинут 27. октобра 2015. године, а три месеца касније – у јануару 2016, већ је поднет предлог за покретање стечајног поступка с Унапред припремљеним планом реорганизације. Привредни суд у Београду отворио је 30. августа 2016. године стечајни поступак над „БД АГ Агро” Добановци, на предлог банке Интеза и АД „Имлек” из Падинске Скеле.       

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести