ЕВО КАКО ХОЋЕ ДА ВАС ПРЕВАРЕ НА ФЕЈСБУКУ Овако ћете им сами дати новце, пазите шта радите

Стручњаци за сајбер безбедност саветују кориснике друштвене мреже Фејсбук да пазе на три знака који могу открити да су мета преваре.
e
Фото: Pixabay.com

Facebook Marketplace је један од најпопуларнијих начина куповине и продаје робе на Интернету. Олакшава повезивање са људима, чак вам омогућава да им директно шаљете поруке. Да ли је откривено да популарна апликација има мрачну страну: преваре.

„Иако је Facebook Marketplace одличан начин да пронађете одећу, намештај и друге ствари по сниженим ценама, постоји ризик од преваре, због чега је важно да будете посебно опрезни и као купац и као продавац“, кажу стручњаци за сајбер безбедност, а преноси The Sun.

Мамац

Први је познат као мамац. Ово је када одете на Marketplace и пронађете популаран производ доступан по ниској цени. Обично, ако је цена толико добра да не можете да је прескочите, пошаљете им поруку. Међутим, производ који купац продаје није стварно продат, већ га преноси Н1.

„Када купац намами жртву да купи производ, рећи ће да га више нема, или ће понудити сличан производ по вишој цени или мањeг квалитета“, навели су.

Фото: Pixabay.com

Депозити

Ово посебно важи ако је у питању скуп производ. Преварант ће од вас обично тражити да положите депозит како бисте гарантовали да ћете заиста купити предмет.

Никада не уплаћујте новац пре састанка са продавцем.

„Ако продавац тражи да му уплатите депозит, најбоље је да га не плаћате јер је вероватно у питању превара“, кажу стручњаци.

Поклон картице

Преваранти ће од вас тражити да платите производ поклон картицама уместо поузданим методама плаћања. Тада ће вам бити речено да пошаљете број поклон картице пре него што се артикал пошаље.

„Можда предметни артикал није оно што је купац намеравао да купи, или може да не добије ниједан артикл“, упозорили су.

„Поклон картице се не могу ући у траг, због чега преваранти преферирају поклон картице као начин плаћања.

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести