Парафискални намети узму фирмама 600 милиона евра

Грађани и привреда издвојили су прошле године чак 76,3 милијарди динара за 20 највећих парафискалних намета, а то је више од 600 милиона евра. При том, највише је плаћено на име републичке судске таксе

 – 8,58 милијарди динара, показала је анализа Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Реч је о незнатном смањењу у односу на 2013. када је 20 највећих парафискала коштало грађане и привреднике 76,5 милијарди динара, али је томе пре свега допринело укидање накнаде за коришћење грађевинског земљишта, за коју је наплата пала с 15,9 милијарди у 2013. на 3,4 милијарде динара прошле године (износ плаћен на име преосталих обавеза инвеститора). Код осталих 17 такси и накнада дошло је до раста прихода за државу и локалне самоуправе, услед повећања намета, боље наплате или ефекта инфлације.

– Министарство финансија позвало је НАЛЕД у радну групу за израду закона о накнадама за употребу јавних добара и прихватило наш предлог да Србија добије јавни регистар непореских намета да би систем наплате накнада био ефикаснији и транспарентнији. Када је реч о таксама, неопходно је да што пре буде усвојен правилник с јасним критеријумима за одређивање њихове висине да би одражавале реалне трошкове које држава има за издавање докумената и пружање других услуга – каже члан Управног одбора НАЛЕД-а и директор операција за Србију, Македонију и Црну Гору у „Кока-Кола компани“ Димитар Андонов.

НАЛЕД је израдио два регистра парафискалних намета и последњи подаци показују да привреда у Србији плаћа 384 непореска намета, од чега се 247 сматра парафискалнима, што значи да обвезници не добијају било какву противуслугу државе или та услуга не одговара плаћеном износу, најчешће јер нису прецизно утврђени критеријуми на основу којих се одређује висина намета.

Административно и парафискално оптерећење НАЛЕД узима у обзир при изради Регулаторног индекса Србије. У трећем извештају РИС-а, представљеном у јуну, Влада Србије је за квалитет припреме, доношења и спровођења закона од НАЛЕД-а добила слабу тројку. За парафискално оптерећење, као један од индикатора квалитета регулаторног окружења, Влада је заслужила тек двојку.

Д. У.
 

Од републике до општина

Највећи део непореских намета у надлежности је републичких органа – они су одговорни за наплату 277 такси и накнада, односно 72 одсто укупног броја, док је само 4,7 одсто у рукама градова и општина. Након што су 2012. буyети локалних самоуправа претрпели највећи губитак услед укидања 138 парафискала, у наредном таласу, до којег би морало да дође што пре, државни органи би требало да поднесу највећи терет даљег смањивања броја непореских намета и њихове висине.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести