БРОЈЛЕРИ као БОЈЛЕРИ: Округли и пуни, а ЕВО одакле су потекли

Бројлери немају никакве везе са бојлерима, наравно, али је интересантно знати како су уопште настали.
1
Фото: Pixabay

Узгој бројлера потиче од дугогодишњег селективног узгоја пилића, који је започео у 20. веку. Узгајивачи су приметили да неке линије пилића показују већи потенцијал за брз раст и повећање телесне масе. Селекцијом тих линија, узгајивачи су створили хибриде који су имали импресивне карактеристике брзог раста и дебљања.

Прва модерна генерација бројлера позната је као корниш крос, а развијена је током 1940-их у Сједињеним Америчким Државама. Ови први бројлери били су резултат укрштања расе корниш с различитим линијама пилића беле коже. Резултат је био хибрид који је био ефикасан у конверзији хране у месо, што је омогућавало брз раст и велики прираст телесне масе.

После овог успеха, створене су и друге линије и хибриди бројлера широм света, прилагођавајући их различитим условима узгоја и потребама тржишта.

Данас су бројлери доминантна врста пилића у индустријском узгоју меса. Они се узгајају у великим бројевима, а посебно су популарни због ефикасности у производњи велике количине меса у релативно кратком временском периоду. Међутим, због интензивног узгоја, ови хибриди су често склони здравственим проблемима и захтевају посебну пажњу у исхрани и условима живота како би се осигурала њихова добробит.

Важно је рећи и да ови пилићи углавном не служе за производњу јаја, већ за производњу меса, а ево и како.

Исхрана бројлера је кључан фактор у њиховом брзом расту и дебљању. Пошто што се излегу, бројлери се обично хране специјалном храном, намењеном за почетни период њиховог живота. Ова храна је ситна и лако сварљива како би задовољила потребе пилића у раном развоју.

Како бројлери расту, прелазе на храну која је намењена за њихов каснији развој и дебљање. Финишер хранилице садрже веће и храњивије честице хране. Ипак, већина комерцијалних узгајивача користи специјално припремљену храну за тов бројлера која пружа потребне храњиве материје за брзи раст и повећање телесне масе. Ова храна обично садржи висок садржај протеина како би подстакла брз мишићни раст.

Бројлери увек морају имати приступ чистој и свежој води. Вода је кључна за правилно функционисање организма и помаже у разградњи хране и апсорпцији храњивих материја.

У већим комерцијалним фармама, често се користе аутоматске хранилице које континуирано пружају храну бројлерима. То омогућава да имају сталну доступност хране и спречава гладовање, пошто ниједна птица не подноси гладовање, а то се односи и на индустријски гајене пилиће.

Добро јутро

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести