Будимовић: Мала откупна цена млека, реално је да се повећа

БЕОГРАД: Реално би било да се повећа цена млека у откупу јер је садашња цена од 40 динара са премијом коју даје држава неупоредива са било којим артиклом у прехрамбеној индустрији, рецимо минералном водом, изјавио је секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских прозвода Привредне коморе Србије Ненад Будимовић.
mleko ilustracija / Free photo / Pixabay
Фото: Free photo / Pixabay

Он је гостујући на Телевизији Танјуг појаснио да то не значи да млеко мора да поскупи у продавницама али, како је рекао, сигурно има простора за повећање цене према фармерима.

Одговарајући на питање како код нас може да се достигне европска цена од 60 до 65 динара по литру он је рекао да би прво требало да се постави иста стартна позиција за наше произвођаче као и за европске, пре свега када је реч о цени хране за животиње.

А тај раст је код нас велики, истакао је он.

"Ситуација у млечном говедарству је тешка и ескалирала је поскупљењем енергије и хране за животиње, што наше млецно говедарство тешко мозе да превазиђе", навео је он.

Додао је да је пандемија допринела смањењу потрошње јер туристички објекти нису радили, а школе и вртићи су такође радили смањеним капацитетом, што је према његовим речима, додатно успорило развој млечног говедарста у Србији.

Навео је да индивидуална потрошња пастеризованог млека у Србији износи око 80 литара по становнику годишње, а са осталим млечним производима око 170 литара и да је Србија по томе у другом делу листе земаља Европске уније.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести