(ФОТО) Чачанка Снежана ПОНОСНА НА СВОЈ ДОМАЋИ КИВИ, велики принос све изненадио, КОМШИНИЦЕ ДОЛАЗЕ ПО ПЕЛЦЕР

ЧАЧАК: Иако карактеристичан за топлије крајеве, киви по свему судећи и те како добро може да рађа и у Шумадији. То је најбоље на примеру из свог дворишта, показала Снежана Аџић, која живи у ширем центру Чачка и има стабла ове воћке за понос. Сваке године гране су пуне уксуних и здравих плодова.
k
Фото: RINA

- У мојој породици сви су љубитељи биљака и воћки. Пре више од шест година одлучили смо да покушамо са кивијем. Купили смо једну мушку и три женске лозе и посадили. Оне су се одлично, што се каже "примиле" и дају одличан род. Само ове године убраће се преко 200 килограма, каже за РИНУ Снежана.

Она додаје да киви није тешка воћка за одржавање, не изискује велику употребу хемијских средстава. Потребно му је доста сунца, али и влаге током летњих месеци. Расте као винова лоза и како каже Снежана, прави одличан хлад у дворишту. На лепоту, али и корисност ове биљке нису остале имуне ни њене комшинице, па често долазе по пелцер.

- Велики принос ове године баш нас је изненадио. Не можемо ми све да поједемо и искористимо, стога киви поклањамо. Како се налазимо у једној од прометнијих градских улица, многи ђаци пролазе поред наше куће и воле да га пробају. Осим тога, у већим количинама наш домаћи киви поклањамо и вртићима, истиче Снежана.

Фото: RINA

Међутим, киви није једина тропска ни биљка ни воћка коју ова Чачанка има у свом дворишту. Пре три године Аџићи су посадили и стабло банане.

Фото: RINA

- Рекли су нам да банана радја тек седме године  и са нестрпљем исчекујемо да видимо да ли ће бити плодова. На нашој плантажи у селу Мрчајевци имамо засадјен сибирски лимун и смокве а од јесени крећемо да садимо 200 стабала урме тако да ће то бити прави мали тропски рај за очи и лепо за видети, додаје Аџићева.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести