Извоз органских производа из Србије за 10 година порастао 15 пута

БЕОГРАД: Највећи део органских производа из Србије се извози, нарочито у земље ЕУ, а вредност извоза порасла је више од 15 пута за 10 година, саопштила је данас НЛБ Комерцијална банка и истакла да је органска производња један од најбрже растућих сектора пољопривреде са великим потенцијалом за даљи развој.
jabuke
Фото: pixabay.com

Према подацима Управе царина, у Србији у односу на 2020. годину, вредност извоза органских производа порасла је за чак 53 одсто.

С обзиром на то да је ова производња строго регулисана законском регулативом, безбедност и квалитет производа на тржишту су загарантовани и управо је тај аспект један од важнијих покретача за куповину органских производа.

Због строго контролисане употребе средстава која се користе у органском узгоју и производњи, изражен је позитиван ефекат на животну средину, очување земљишта, биодиверзитета и генетичких ресурса, као и на генерално смањење негативног утицаја на климатске промене.

Органска производња са једне стране захтева специфична знања и вештине, док је са друге стране строго одређена законском регулативом. Тренутно је у Србији много већа потражња за свим органским производима, а нарочито према месу из органског узгоја, него што је понуда на тржишту, каже професор са Пољопривредног факултета у Београду Владан Богдановић.

Како он каже, поред тога фармери су све више заинтересовани за овај вид производње и због значајно већих субвенција које се добијају у односу на конвенционалну пољопривредну производњу.

Према подацима Управе царина, највећи део органских производа из Србије се извози, нарочито у земље ЕУ, а вредност извоза порасла је више од 15 пута за десет година.

Иако су се последњих година отворила нова тржишта, Србија има изузетне еколошке и климатске услове да, поред традиционалне производње бобичастог и осталог воћа, производи поврће, житарице и уљарице из органске производње, у нашој земљи се органска производња обавља на само 0,6 одсто од укупних пољопривредних површина, односно на 23.527 хектара.

Свака иницијатива која доприноси повећању површина под органском производњом и развоју тржишта ових производа је добродошла. На тај начин се произвођачи стимулишу да пређу на органску производњу, а они који су већ у систему, да своју производњу унапреде и постигну већу конкурентност на овом растућем тржишту, истиче редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду Снежана Ољача.

Подршка кроз Органиц конкурс НЛБ Комерцијалне банке Подршка органским произвођачима последњих 12 година долази кроз Органик конкурс НЛБ Комерцијалне банке, који за циљ има помоћ у унапређењу пословања.

Пријављивање за 12. циклус Органиц конкурса НЛБ Комерцијална банке  отворено је до 2. маја, а пријаве се шаљу на имејл: organic@nlbkb.rs с назнаком „Пријава за 12. Органик конкурс”.

За најбоље пројекте производње, прераде, али и продаје органске хране и производа, обезбеђен је наградни фонд од 2.500.000 динара.

Поред главне награде у износу од милион динара за најбољи пројекат органске производње или прераде, НЛБ Комерцијална банка доделиће и три специјална признања, са циљем да подстакне снажније укључивање младих и жена у одржив начин производње, као и продају органских производа из Србије.

Банка ће ове године по први пут са по 500.000 динара наградити најбољи пројекат органске производње у категорији жена, као и младих до 40 година старости.

Истим износом стимулисаће и услужни, односно угоститељски објекат (ресторан, кафић, малопродајни објекат, хотел и сл.), који у својој понуди има најмање један производ органског порекла из Србије, за који је потребно доставити сертификат о пореклу.

Резултати конкурса биће познати до краја маја.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести