Војвођанским винарима 60 милиона динара за набавку опреме за производњу вина

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, уручили су данас, на Институту за виноградарство и воћарство у Сремским Карловцима, војвођанским винарима прве уговоре за инвестиције у набавку опреме за производњу вина.
Milicevic, dodela ugovora-2
Фото: Покрајинска влада

Укупна вредност инвестиције је 60,6 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила половину бесповратних средстава.

Милићевић је нагласио да је реч о веома значајној мери подстицаја, која ће омогућити произвођачима вина да модернизују своју производњу.

Фото: Покрајинска влада

“Прошле године је Покрајински секретаријат за пољопривреду почео са субвенционисањем нових засада у виноградарству, а ове године по први пут субвенционише набавку опреме“, казао је Милићевић и додао да је за виноградаре у Војводини веома значајна и набавка винског анализатора, који је Покрајинска влада финансирала са 17 милиона динара.

Он је нагласио да Покрајинска влада жели да широким спектром мера подржи пољопривредне произвођаче, о чему говори и 8,3 милијарде динара које су ове године у покрајинском буџету обезбеђене за пољопривреду.

Фото: Покрајинска влада

Милићевић је најавио да ће се ући у ширу акцију брендирања производње вина и винских регија у Војводини, посебно Фрушкогорског виногорја, али и суботичке и вршачке регије и других.

„И на тај начин желимо да оснажимо произвођаче да дођу до брендова, који ће имати препознатљив квалитет, и да кроз додатно брендирање и удруживање остваре боље цене својих производа“, казао је Милићевић и додао да ће то допринети и богатијој туристичкој понуди.

Секретар Радојевић је нагласио да је данашња додела уговора показатељ чврстог опредељења Покрајинске владе да усклађује мере аграрне политике са потребама пољопривредних произвођача.

Фото: Покрајинска влада

„У претходном периоду, нажалост, није препозната потреба улагања у виноградарство и винарство, па је нова Покрајинска влада ту област уврстила у један од приоритета“, казао је Радојевић и навео да су проше године уложена значаја средства за набавку стубова за подизање засада винове лозе, а ове године за набавку опреме. Вредност тих инвестиција је око милион евра, а потписано је 44 уговора.

Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета је нагласио значај сарадње Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Пољопривредног факултета на пројектима који доприносе интензивирању пољопривредне производње и побољшању услова за произвођаче вина.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести