ВРАТИО СЕ ИЗ АМЕРИКЕ И ПОСАДИО БОРОВНИЦЕ У СРБИЈИ Давид из Свилајнца је млади пољопривредник за понос, све ради ручно а воћке од мишева брани белим луком (ФОТО)

Свилајнац: Рад у америчким супермаркетима за младог Давида Радовановића, сада већ дипломираног економисту био је изузетно важан, јер је тада преломио да ће његов животни позив бити пољопривреда, а узгајање боровница није био случајан избор.
6
Фото: РИНА

- У Америци сам видео да је боровница тамо супер здрава воћка и да су просто луди за боровницом и буквално купују колико год могу да изнесу, јер је то најтраженије воће тамо. Ја дођем у Србију и када сам се распитао о самом земљишту, које је добро, какве структуре, јер она тражи киселу структуру и тако су никле плантаже у Свилајнцу, прича Радовановић за агенцију РИНА.

Након студиозног испитивања земљишта и тржишта, Давид одлучује да крене тежим путем, све ради ручно, а уместо хемијских препарата, засаде од штеточина брани белим луком.

Фото: РИНА

- Стварно их бранимо белим луком које смо посадили, да би отерали пољске мишеве. Наиме, бели лук има јаку арому и он растерује све те глодаре и они не воле тај мирис, а уједно тера и разне друге бубе. Поред тога посадили смо и биљку граорицу, која преко својих лиски узима азот из ваздуха и преко корена упумпава у земљиште и на тај начин обезбеђује боровницу потребним азотом - каже Давид.

Он каже да му је циљ да добије сертификат за органску производњу, а тржиште је већ стекао путем друштвених мрежа.

Фото: РИНА

- Најчешће прасирамо производе преко интернета и препоруке људи који су наше сталне муштерије. Исплати се радити и продавати на мало у Београду и Новом Саду, а размисљамо да проширимо наша продајна места - истиче Радовановић.

Његова највећа подршка су његови родитељи који у почетку нису били одушевљени његовом одлуком, али су врло брзо увидели да је Давид на правом путу и да је срећан, јер ради оно што воли.

Фото: РИНА

- Ово је велика инвестиција, али успели смо да сакупимо средства, оно што је битно да он има вољу за то, и ми смо ту да га у томе и подржимо. Пољопривреда је једно племенито занимање - кажу његу сложно његови родитељи.

Иако је Давид дипломирани економиста, живот га је одвео далеко, чак преко баре у Америку, он је то време искористио да одлучи чиме ће се бавити, а пољопривреда је била очигледно његов избор. Како каже, боровница је биљка будућности, и он на томе ради свакодневном.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести