Поповић: Србија ће користити искуства Холандије у иновацијама

БЕОГРАД: Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, састао се данас са амбасадором Холандије у Београду Хенком Ван Ден Долом, са којим је разговарао о сарадњи две земље у области иновација и технолошког развоја. 
1
Фото: Tanjug

Поповић је поручио да Србија жели да се ослони на искуства Холандије у дигитализацији и изградњи иновационог екосистема, јер је она један од лидера ЕУ у том пољу, посебно када је дигитализација пољопривреде у питању. 

"Холандија је други извозник пољопривредник производа у свету, одмах после САД, а пре свега захваљујући сталном развоју и примени иновација у пољопривреди. Ту видим велики потенцијал за сарадњу две земље, јер у тој области и Србија остварује запажене резултате", рекао је Поповић.

Такође, додао је да је наша земља упозната са искуствима Холандије у развоју иновационе инфраструктуре, истакавши да Научно-технолошки парк у Амстердаму представља изванредан пример споја индустрије, науке и иновација.

Он је подсетио да се у овом тренутку у Србији граде два научно-технолошка парка, у Новом Саду и Нишу, а да укупна вредност инвестиције прелази 30 милиона евра. 

"Желимо да створимо најбољи амбијент за сарадњу науке и привреде, за развој српске индустрије и останак младих у Србији", поручио је Поповић. 

Како је саопштено, амбасадор Ван Ден Дол сагласио се са српским министром иновација да постоји велики потенцијал за сарадњу Србије и Холандије у развоју иновација у пољопривреди. 

"Холандија је мала земља која храни цео свет и која је постала генератор пољопривредног напретка у Европи", истакао је амбасадор. 

За то је, према његовим речима, задужен "златни троугао" - држава, приватни сектор и академска заједница. 

Амбасадор Холандије поручио је и да је та земља спремна да подржи српске институте у истраживањима која могу да донесу обострану корист за две земље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести