Стиже 38 турбина за ветропарк Ковачица

Компанија Џенерал Електрик испоручиће 38 ветротурбина за ветропарк Ковачица, који ће, када буде изграђен, производити довољно електричне енергије за снадевање 65.000 домаћинстава.
vrsac vetropark1, tanjug zoran zestic
Фото: Tanjug

Како је саопштено данас из компаније ГЕ, споразум о испоруци ветротурбина постигнут је са предузећем  Enlight Renewable Energy које ће управљати ветропарком снаге 105МЊ, који се гради у АП Војводини.

Ветротурбине висине 110 метара су идеалне за ветрове средње јачине у српској равници, истичу из компаније ГЕ и напомињу да је уговор о пуном 15-годишњем сервисирању такође део споразума са предузећем Елигхт.

Након пуштања у рад, током 2019. године, Ковачица ће постати трећи по величини ветропарк у Србији.

“Џенерал електрик је одлучан у пружању помоћи земљама у остваривању њихових циљева у области обновљиве енергије", изјавио је председник и извршни директор компаније,  Пит Мекејб. 

Он је навео да пројекат изградње ветропарка Ковачица представља петину циљева Србије у области енергије ветра до 2020. године и да га радује што је ГЕ део те приче.

Извршни директор компаније Enlight Renewable Energy, Гилад Јавец, истакао је да ће пројекат њиховог предузећа у Србији "производити довољно енергије за напајање 65.000 домова, а уз то ће подстаћи отварање нових радних места и економски раст Србије".

Ветротурбине за овај ветропарк биће произведене у Европи у погону компаније ГЕ у Салзбергену (Немачка), док ће лопатице бити произведене у погонима компаније ЛМ Њинд Поњер у Шпанији и Пољској.

ГЕ Ренењабле Енергy је такође недавно објавио да ће испоручити ветротурбине за Чибук 1, који ће бити највећи ветропарк у Србији, а који се такође налази на североистоку земље. 

Ветропаркови Ковачица и Чибук 1 ће заједно имати 263 мегавата снаге за производњу чисте енергије ветра кроз прикључење на електромрежу Србије, што је значајан корак ка остваривању циља од 500 мегавата из енергије ветра до 2020. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести