Продужен притвор петорки из Жабља осумњиченој за трговину људима 

Петорка из Жабља, осумњичена за трговину људима на територији Србије и Краљевине Белгије, поново је продужен притвор, који може трајати најдуже до 28. фебруара.
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Више јавно тужилаштвo у Новом Саду фото: Дневник.рс/Ф. Бакић
Подсетимо, М. Р. (36), М. И. (39), Р. М. (34), В. В. (57) и И. Ј. (40), ухапшени су крајем октобра, након вишемесечне истраге, због сумње да су као криминална група трговали људима на територији Републике Србије и Краљевине Белгије.
 
Као што смо писали, припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи с полицијским службеницима Полицијске управе Нови Сад и у координацији с Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом у Новом Саду, ухапсили су пет особа, које се терете да су, као чланови криминалне групе чији је, како се сумња, организатор М. Р., од фебруара до друге половине октобра прошле године, тројицу српских држављана, довођењем у заблуду да ће на територији Белгије радити добро плаћен посао молера, одвели у ову земљу где су их приморавали да краду.
 
Сумња се да су оштећене присиљавали да свакодневно краду неколико тона бакра и другог метала из фабрика у граду Шарлоа, које су затим продавали на отпадима. На тај начин, како се сумња, чланови криминалне групе дневно су, противправно, прибављали новчане износе од 1.000 до 1.500 евра, које су користили за куповину некретнина, аутомобила и за остале личне потребе.
 
Претресом станова у којима бораве осумњичени полиција је пронашла око 5.000 евра, два пиштоља с муницијом, већу количину златног накита и више мобилних телефона.
 
Трговина људима у свету представља велики проблем где годишње  чак 2,45 милиона људи постану жртве.
 
Трговина људима је једна од најкомплекснијих криминалних појава које погађају савремено друштво и представља кршење људских права загарантованих међународним правом и националним законодавством. Зато је борба комплексна и захтева координацију свих релевантних органа и институција, локалне заједнице, невладиног сектора, уз обавезну међународну сарадњу.
 
Д. Николић
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести