Србија издваја између 50 и 60 милиона долара за вакцину

БЕОГРАД: Србија ће вероватно морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара за набавку вакцина против корона вируса, с тим што је већ морала да издвоји између седам и осам милиона за авансно плаћање за неке од њих, каже премијерка Ана Брнабић.
brnabic
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljevic/ bs
Брнабић је на скупу поводом обележавања Међународног дана људских права указала да је набавка вакцина само један од примера који илуструје колики је јаз између богатих и сиромашних земаља, јаз који ће се, након пандемије, и додатно продубити.
 
"Набавка вакцина је скуп процес. За све вакцине, билатерално или кроз међународне механизме, авансно морате да платите да станете у тај ред. Да издвојите из буџета који је већ исцрпљен. Ако не можете, ви не стајете у ред, што значи да немате вакцину током 2021. године", указала је премијерка.
 
Србија, додала је, данас има већи међународни углед, и у мало је другачијој ситуацији, иако свакако мучној, да дође до вакцине, али да се може замислити како сиромашније земље, и то што имају више становника, не могу ни да дођу до произвођача вакцине.
 
"Девет од 10 сиромашних земаља вероватно неће моћи да прими вакцину у 2021. години, јер су западне земље већ купиле више од половине залиха свих вакцина унапред, 53 одсто водећих вакцина предвиђених за производњу следеће године путем авансних налога. А, то ће покрити 14 одсто светске популације", указала је премијерка.
 
Изнела је податак да је, примера ради, Канада унапред купила толико вакцина да може пет пута да вакцинише сваког Канађанина.
 
"Верујем да ће те земље бити солидарне да их дају или продају земљама, али оне неће доћи док се имућније земље прво не вакцинишу и стекну додатну предност над осталим светом", истакла је Брнабић,
 
Премијерка је навела да ће залихе Фајзерове вакцине, које ће се производити 2021, готово све отићи у богатије земље, јер су 96 одсто те вакцине већ купиле западне земље.
 
"Ми смо у ситуацији да имамо нешто оптимистичнију слику по питању вакцина, али је борба тешка и мучна и одвија се сваки дан. Јуче сам разговарала са произвођачем вакцина која ће ускоро бити регистрована у Еу, и до којег смо једва дошли. Он нам је рекао - ''да, можете да добијете вакцину од нас, у четвртом кварталу 2021. године, до тада смо продали''", пренела је Брнабић.
 
"То је Србија, а замислите сиромашније земље, које имају и више становника", додала је.
 
Према њеним речима, Србија ће вероватно морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара за вакцине, с тим што је морала да издвоји између 7 и 8 милиона за авансно плаћање за неке од њих.
 
Примера ради, Мозамбик, који је међу најсиромашнијима, а има 86 милиона људи, мораће да издвоји 500-600 милиона долара за вакцине и које ће евентуално моћи да добије 2022. године, указала је Брнабић.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести